Kutnohorští vinaři začínají s hlavní sklizní

Kutnohorské vinaře čeká náročný víkend. Právě dnes totiž vyráží plní energie na vinohrad, aby konečně začali s hlavní sklizní vinné révy. Ta letos právě v Kutné Hoře přichází se zhruba dvou týdenním zpožděním.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hrozny | Foto: Ľubomír Smatana

Kutnohorští vinaři letos očekávají podobně jako většina jejich moravských kolegů méně hroznů. Dnes a zítra sklidí podle odhadů oproti loňsku o dvacet procent méně bobulí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kutnohorští vinaři začínají s hlavní sklizní. Více redaktor Michal Trnka

Přesto se na vinohrad těší a už teď plánují, co bude následovat po samotné sklizni, která je teprve začátkem.

Podle vinaře Lukáše Rudolfského poputují posbírané hrozny do sklepa, kde se ze všeho nejdřív musí zbavit takzvané třapiny. „Drť putuje do lisu, kde to vylisujeme, inspektor změří cukernatost. Poté mošt kvasí,“ popisuje vinař.

Právě cukernatost se nejvíc podepíše na kvalitě vína. Kutnohorští vinaři byli nejdřív i z tohoto pohledu velkými pesimisty. První vzorky ale ukázaly, že nejspíš zbytečně.

Cukernatost se totiž pohybuje v průměru kolem 22 stupňů normalizovaného moštoměru. Převedeno do běžné mluvy to znamená, že etikety s kutnohorským vínem by se tak mohly ve většině případech honosit přívlastkem pozdní sběr.

Martin Hromádka, Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme