Kvalita je na prvním místě, tvrdí pekař, který konkuruje supermarketům

Každý Čech sní denně v průměru jeden krajíc tmavého chleba, tedy přibližně 125 gramů. Pekařům se to zdá málo, protože před 50 lety byla spotřeba chleba dvojnásobná. Jenže pamětníci hned dodají výtku, že tehdy bochník vydržel ve spíži i několik dnů a pořád to byla lahůdka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Rendl na první pohled nevypadá jako pekař

Karel Rendl na první pohled nevypadá jako pekař | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Rozmražené chleby ze supermarketů žádný kulinářský zážitek neslibují, ještě pořád však žije v Česku dost pekařů, kteří dokážou chuťové buňky zmlsaných zákazníků rozparádit. Za jedním takovým mířím do Sušice.

Zarostlý černovlasý padesátník sice nevypadá jako pekař, chlebu však rozumí stejně jako jeho děda. Karel Rendl obnovil rodinnou tradici krátce po revoluci a jeho pekařství je dnes na Sušicku pojem. Tvrdí, že ho zajímá nejprve kvalita a teprve poté cena. I mouku proto dováží až z Rakouska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvalita je na prvním místě, tvrdí pekař, který konkuruje supermarketům

„Mají prvotřídní mouku za slušnou cenu a hlavně pořád stejnou, zatímco tady je to jen o ceně,“ vysvětluje Karel Rendl. „Všichni odborníci vědí, že by mouka měla měsíc zrát, ale nikdo se tím neřídí, protože jde o peníze,“ dodává k tomu.

Na dohled od pekárny stojí tři supermarkety a další je na druhém konci Sušice. Konkurence je silná, přesto se pekař Rendl drží. Ve městě má dvě malé prodejny a pečivem zásobuje také blízké šumavské vesnice.

Kupují lidé raději celozrnné pečivo?

„Chleba jedině odtud,“ tvrdí Milada, jedna ze zaměstnankyň pekárny. „V supermarketech mě odradí už jen vzhled. Když vidím, jak řetězce fungují, nechce se mi pečivo nakupovat někde jinde,“ nastiňuje vyučená švadlena, která se stará o provoz obchodu. „Šéf je férový chlap, podnikání bere hlavou,“ zdůrazňuje.

Vyučená švadlena Milada pomáhá v pekařství | Foto: Ľubomír Smatana

Vousatý pekař Rendl je neustále v pohybu. Chvílemi se snad vyskytuje na několika místech najednou – tu píchne do těsta, tam omrkne zlátnoucí rohlíky a s chutí vysvětluje, co dělá pořádný chleba chlebem. Proč však klesá jeho spotřeba, tuší jen matně. Jeho se to netýká.

„Bylo řečeno, že mnohozrnné a celozrnné pečivo je zdravé, takže si lidé raději koupí tento druh pečiva. A pak se také šetří, protože se chléb nevyrábí doma,“ uvažuje. „Důvodů je určitě víc, ale nedovedu je vysvětlit,“ připouští.

Svoji pekárnu Karel Rendl rozšiřovat nehodlá. Chce zůstat u rodinného podniku, ve kterém má šanci ohlídat kvalitu.


Pekařství Karla Rendla v Sušici má už 88letou tradici

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme