Ledové víno se letos sklízí výjimečně pozdě

Mezi těmi, komu dělá mrazivé počasí posledních dní radost, jsou určitě moravští vinaři. Konečně totiž mohou začít se sklizní ledového vína. Hrozny letos ve vinicích záměrně zůstaly ještě dlouhé měsíce po hlavním vinobraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sběr ledového vína ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku

Sběr ledového vína ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku | Zdroj: ČTK

Do vinic dnes brzy ráno vyrazili také ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. Vinohrad je celý zalitý sluncem a vypadá velmi idylicky – nebýt toho, že je 12 stupňů pod nulou.

Mráz je ale velmi důležitý a vinaři na něj letos velmi dlouho čekali. Zákon totiž dovoluje vyrábět speciální ledové víno jen z hroznů, které se sklidí alespoň při šestistupňových mrazech.

Sběrači hroznů dorazili na místo už před šestou hodinou ráno. Přiznali, že proti mrazu bojují mimo jiné svařeným vínem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Hana Ondryášová se vyrazila podívat na sklizeň ledového vína ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku

„Jak se zahříváme – dupeme nohama, stříháme, máme tady svařáček. A samozřejmě musíme být dobře oblečení. Ale tomu se člověk neubrání,“ potvrzuje střihačka Zdena Dobrovolná.

Zima jim je prý především na nohy a na ruce. Chrání je sice rukavicemi, ty jim ale nesmí bránit, aby při práci udrželi nůžky.

Letošní úroda ledového vína je výjimečná, protože se sklízí pozdě. Přelom ledna a února je termín, který vinaři už dlouho nepamatují. Víno se totiž většinou sklízí ještě před vánočními svátky.

Řada vinařů proto čekání na ledové víno během teplé zimy vzdala. Ne tak majitel vinice u Velkých Pavlovic Radomil Baloun. Říká ale, že hrozny vypadají jinak než obvykle. Většinou jsou jen zmrzlé, letos jsou ovšem kvůli prosincovému a lednovému počasí také vysušené.

Hrozny, které poslouží k výrobě ledového vína | Foto: Hana Ondryášová

„Není ani tak důležitý ten mráz letos, protože ono to vlastně přirozeně vyschlo na cibébky a mělo to cukernatost kolem 35 i bez toho mrazu. Takže dalo by se říct, že ten mráz je dodržení litery zákona a bude to ledové, ale tam už celkem nemá extra moc co zmrznout. Takže ono to bude ledové s přívlastkem třeba slámové,“ vysvětluje.

Vinice podle něj také musela každý den čelit náletům tisíců špačků. Sklidit úrodu ještě před vlastníky vinice se na poslední chvíli pokusili i dnes.

Ledové víno je typické výraznou vůní, sladkou chutí, nižším obsahem alkoholu a také vyšší cenou.

Hana Ondryášová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme