Lidé se vracejí k tradičnímu zpracování ovoce

V zahradách dozrávají pozdní druhy ovoce. Ze stromů mizí poslední hrušky a jablka. V domácnostech se zavařuje, suší, část úrody skončí v pálenicích. Napilno má v těchto dnech i Jiří Gogela z Veselíčka, který žije ve společné domácnosti s dalšími třinácti členy rodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skladovaná jablka

skladovaná jablka | Foto: Stanislav Peleška

Velké oblibě se těší především tekuté formy zpracování ovoce. A to v alko i nealko podobě. Záleží na věku konzumentů. „Do sběrny se mi to nechce vozit, takže všechno moštujeme anebo drtíme a děláme to na kvas nebo na mošt,“ vysvětluje Jiří Gogela.

Nakonec každé jablko najde své využití, zdravá se uskladní a ta červivá skončí ve speciálním drtiči. Drcená jablka končí v lisu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Veselíčku natáčela redaktorka Jana Zemková

Část jablek končí u Gogelů v sušičce, stejně jako hrušky. Na křížalách si tu pochutnávají všichni. Dalším hitem letošní sklizně jsou povidla, která končí v knedlících, buchtách ale třeba i na obyčejném krajíci chleba s máslem .

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme