Lidé se vracejí k tradičnímu zpracování ovoce

V zahradách dozrávají pozdní druhy ovoce. Ze stromů mizí poslední hrušky a jablka. V domácnostech se zavařuje, suší, část úrody skončí v pálenicích. Napilno má v těchto dnech i Jiří Gogela z Veselíčka, který žije ve společné domácnosti s dalšími třinácti členy rodiny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skladovaná jablka | Foto: Stanislav Peleška

Velké oblibě se těší především tekuté formy zpracování ovoce. A to v alko i nealko podobě. Záleží na věku konzumentů. „Do sběrny se mi to nechce vozit, takže všechno moštujeme anebo drtíme a děláme to na kvas nebo na mošt,“ vysvětluje Jiří Gogela.

Nakonec každé jablko najde své využití, zdravá se uskladní a ta červivá skončí ve speciálním drtiči. Drcená jablka končí v lisu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Veselíčku natáčela redaktorka Jana Zemková

Část jablek končí u Gogelů v sušičce, stejně jako hrušky. Na křížalách si tu pochutnávají všichni. Dalším hitem letošní sklizně jsou povidla, která končí v knedlících, buchtách ale třeba i na obyčejném krajíci chleba s máslem .

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme