Lihovar v Trmicích musí mít nové posouzení vlivu na životní prostředí

Lihovar v Trmicích na Ústecku se chystá na opětovné spuštění výroby. Před samotným spuštěním výroby lihu ale čeká celý provoz nové posouzení vlivu na životní prostředí, tedy takzvaná velká EIA. To požadoval Ústecký kraj i město Trmice.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lihovar Trmice | Foto: Tomáš Šácha

„Nesouhlasíme s předloženou stávající dokumentací, našli jsme tam spoustu nejasností, je tam řada otázek k dořešení,“ vysvětluje názor města trmická starostka Jana Oubrechtová ze STAN.

Právě technologie, kterou v minulosti lihovar používal, měla na svědomí silný zápach, který trápil v podstatě celé Ústecko. Ovšem technologie je to nejpodstatnější, co chce nový vlastník lihovaru změnit. Oproti původnímu způsobu výroby lihu, kdy se proces kvašení nepřerušoval, nastane změna.

„Kdy se vlastně ten cukerný roztok předloží do nádrže, přidají se k tomu kvasinky, vykvasí to během 72 hodin, zpracuje se líh, nádrž se dezinfikuje a čistí a pak se teprve znovu plní,“ vysvětluje Luděk Shýbal z trmického lihovaru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném znovuotevření lihovaru v Trmicích informoval reportér Jan Bachorík

Hlavní problémy se zápachem způsobovala pára ze sušení zbytků obilí. Lihovar ale prý našel řešení i této záležitosti. Nově by se měly zbytky obilí zbavit vody na odstředivkách a po dalším procesu by se měla zmíněná pára prohnat přes jednoduše řečeno obří katalyzátor.

„Všechny organické látky by měly shořet na oxid uhličitý a vodu. Tím pádem tohle zařízení garantuje účinnost 99,9 procenta a je běžně používáno ve velkých lihovarech ve světě jako koncová jednotka čištění,“ tvrdí Shýbal.

Problémem se zápachem se tím ale podle trmické starostky nevyřeší. „My si myslíme, že technologie, pokud by pracovala tak, jak je popsána v dokumentu, bude opět problémová,“ říká.

Místní nejsou v názoru jednotní

O tom, jestli trmický lihovar obnoví provoz, bude jasněji z kraje příštího roku. Do té doby by se všechny úřady, odborníci i veřejnost měli vyjádřit k novým opatřením ve výrobě a jejímu vlivu na životní prostředí, tedy v takzvané EIE.

A právě obyvatelé Trmic nejsou v názoru na obnovení provozu jednotní. Část se obává zápachu, jiní ale poukazují na nová pracovní místa.

Trmický lihovar fungoval ve zkušebním provozu tři roky. Kolaudace se, hlavně kvůli neustálému zápachu, ale nedočkal. Nakonec skončil v konkurzu a za 200 milionů korun ho koupil současný vlastník. Jak dopadne EIA, bude jasnější na začátku příštího roku.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme