Majitelé hospod prý uvažují o přelévání starého alkoholu do nových lahví

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje 60denní lhůtu, během které budou muset majitelé restaurací a obchodů doložit nezávadnost nakoupených destilátů. Pokud doklady nepředloží, alkohol budou muset zlikvidovat. Některé podniky by ale údajně mohly nařízení obejít.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

O návrhu by měla ještě dnes jednat vláda a majitelé pražských hospod s obavami čekají, jak rozhodne. Zatím nemají představu, co udělají s destiláty, které kvůli prohibici nesmějí nabízet. Ztráty by mohly být obrovské.

„Sám nevím, kolik by tedy stálo nechat překolkovat nebo nechat zkontrolovat obsah lahví. Nebo když vylijeme alkohol, který tam je, tak si myslím, že to je třeba 25 tisíc. Máme otevřených 55 lahví. Podle mě špatný,“ uvažuje barman z jedné vinohradské kavárny.

Myslí si proto, že zejména malé podniky se mohou snažit zásoby alkoholu zachránit přelitím do jiných lahví, protože do prodeje bude moci jít pouze alkohol s novými kolky a rodokmenem, který prokáže jeho nezávadnost.

Výrobci lihovin si mohou vyzvedávat nové kolky, čekají na zmírnění prohibice

Číst článek

„Já myslím, že koktejlový bar, který protočí 200, 300, 400 lahví měsíčně, že to pro ně nebude tak hrozný jako třeba pro nějakou kavárnu, kde je otevřený alkohol - některá flaška tři čtvrtě roku, některá flaška měsíc, některá půl roku. Tak tyhle menší provozy udělají jednu věc, samozřejmě ne všichni – nakoupí nový alkohol, vyprodají a dolijí tam ten starý,“ dodává.

Testy na metanol jsou drahé. Vylijte to, radí Heger

Číst článek

Případnou povinnost obstarat si dodatečně doklady k nakoupeným lihovinám totiž považují někteří podnikatelé za nereálnou.

„Co s tím budeme dělat, to zatím nevím, protože po včerejším zjištění, co vymyslela naše vláda, zhruba o půlnoci jsem to četla na netu, že bychom byli do 60 dnů povinni dohledat veškeré doklady k alkoholu, k tomu množství alkoholu. A pokud to nestihneme do 60 dnů, tak máme smůlu. Toto mi připadá jako... Slušný výraz k tomu nemám. Ty nedozírné ztráty nechci vidět,“ lamentuje majitelka malého obchodu s potravinami.

Alžběta Havlová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme