Moštárny na Vysočině pracují naplno díky velké úrodě jablek

Moštárny na Vysočině nestíhají. V některých částech regionu je úroda jablek vysoká a lidé chtějí mít stoprocentně přírodní šťávu. Přesčas tak pracují například zahrádkáři v moštárně ve Vyskytné nad Jihlavou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablka, jabloň

Jablka, jabloň | Foto: Pavla Kopřivová

V moštárně ve Vyskytné se fronta zákazníků táhne skoro až ven.

„My jsme tady podruhé v životě a vůbec netuším, kolik z toho bude moštu,“ říká Martina, jejíž muž nosí do moštárny jeden pytel jablek za druhým a ona čeká, až bude mošt hotový.

Ke zpracování přivezli přes metrák jablek. „Letos se urodily. U nás jak kde, v Jihlavě u babičky ne, ale u nás ano,“ dodává Martina, která s manželem a synkem přijela z Rantířova.

Přehrát

00:00 / 00:00

V moštárně ve Vyskytné natáčela redaktorka Andrea Bartůnková.

V malé moštárně mají podle Jaroslavy Bartošíkové plno permanentně:

„Někdy jsme moštovali třeba až do 11 hodin do večera. Těžko můžete odříct někoho, když tady hodinu a půl čeká - v pět hodin skončíte a poslat ho domů. Nedá se odhadnout, kolik lidí přijede, jak dlouho to bude trvat.“

Litr vylisované šťávy prodávají ve Vyskytné za sedm korun. Moštovat sem jezdí nejen lidé z okolí, ale i ze Stonařova a vzdálenějších míst. S loňskem se prý nedá letošní úroda srovnávat. Přesto sama Jaroslava Bartošíková jako zahrádkář sklidila pouze 11 jablek.

Vylisovat jablka a postát si ve frontě trvá něco přes hodinu.

„Přijedete, hodinku si vystojíte, pak čtvrt až půl hodiny tady, než to nameleme, zmoštujeme a zlikvidujeme odpad,“ popisuje Lukáš Soldát, zatímco spolu s ostatními pracovníci v moštárně připravuje lis na další várku jablek.

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme