Moštárny na Vysočině pracují naplno díky velké úrodě jablek
Moštárny na Vysočině nestíhají. V některých částech regionu je úroda jablek vysoká a lidé chtějí mít stoprocentně přírodní šťávu. Přesčas tak pracují například zahrádkáři v moštárně ve Vyskytné nad Jihlavou.
V moštárně ve Vyskytné se fronta zákazníků táhne skoro až ven.
„My jsme tady podruhé v životě a vůbec netuším, kolik z toho bude moštu,“ říká Martina, jejíž muž nosí do moštárny jeden pytel jablek za druhým a ona čeká, až bude mošt hotový.
Ke zpracování přivezli přes metrák jablek. „Letos se urodily. U nás jak kde, v Jihlavě u babičky ne, ale u nás ano,“ dodává Martina, která s manželem a synkem přijela z Rantířova.
V malé moštárně mají podle Jaroslavy Bartošíkové plno permanentně:
„Někdy jsme moštovali třeba až do 11 hodin do večera. Těžko můžete odříct někoho, když tady hodinu a půl čeká - v pět hodin skončíte a poslat ho domů. Nedá se odhadnout, kolik lidí přijede, jak dlouho to bude trvat.“
Litr vylisované šťávy prodávají ve Vyskytné za sedm korun. Moštovat sem jezdí nejen lidé z okolí, ale i ze Stonařova a vzdálenějších míst. S loňskem se prý nedá letošní úroda srovnávat. Přesto sama Jaroslava Bartošíková jako zahrádkář sklidila pouze 11 jablek.
Vylisovat jablka a postát si ve frontě trvá něco přes hodinu.
„Přijedete, hodinku si vystojíte, pak čtvrt až půl hodiny tady, než to nameleme, zmoštujeme a zlikvidujeme odpad,“ popisuje Lukáš Soldát, zatímco spolu s ostatními pracovníci v moštárně připravuje lis na další várku jablek.