Moštárny zaplnili zahrádkáři, méně kvalitní jablka namísto skladování raději lisují
Letošní úroda jablek nebyla pro zahrádkáře moc příznivá. Jablka nejsou moc kvalitní, a tak se namísto skladování raději lisují. V obchodě přijde mošt na desítky korun, sadaři zaplatí v moštárně několikanásobně méně. Zpravidla je jeden litr stojí od tří do šesti korun a potřebují k němu zhruba dva kilogramy jablek.
Jesenická moštárna je provoněná jablky. Mezi prvními zákazníky dorazil i Otto Paluch, který sem jezdí pravidelně. Pouze loni vynechal, protože úroda nebyla dobrá. Tentokrát přivezl přes 120 kilo.
„Lepší si dávám na zimu a pak ještě něco na sušení, zbytek jde do moštu,“ vysvětluje pan Paluch.
Jedinou moštárnu v Jeseníku provozuje Český zahrádkářský svaz. Předseda místní organizace Zdeněk Cupala je také autorem výkonného a rychlého moštovacího stroje.
„Dělali jsme to se synem dost dlouho a jede to dobře. Dvě stě atmosfér je dvě stě atmosfér... Bereme čtyři koruny za kilo jablek, ze sto kil dovedeme udělat 70 i více litrů moštu, takže pro lidi se to vyplatí a pro nás trochu taky,“ pochlubil se Zdeněk Cupala.
Zákazník Otto Paluch si odváží i odpad, který zbyl po jablcích. „Dám ho tady na vlečku myslivcům, krmí s tím zvěř,“ vysvětluje.
Jesenická moštárna je otevřená dvakrát týdně. Podle její obsluhy tu bude velký nápor ještě 14 dní.