Moštárny zaplnili zahrádkáři, méně kvalitní jablka namísto skladování raději lisují

Letošní úroda jablek nebyla pro zahrádkáře moc příznivá. Jablka nejsou moc kvalitní, a tak se namísto skladování raději lisují. V obchodě přijde mošt na desítky korun, sadaři zaplatí v moštárně několikanásobně méně. Zpravidla je jeden litr stojí od tří do šesti korun a potřebují k němu zhruba dva kilogramy jablek.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablka odrůdy Melodie | Foto: Stanislav Peleška

Jesenická moštárna je provoněná jablky. Mezi prvními zákazníky dorazil i Otto Paluch, který sem jezdí pravidelně. Pouze loni vynechal, protože úroda nebyla dobrá. Tentokrát přivezl přes 120 kilo.

„Lepší si dávám na zimu a pak ještě něco na sušení, zbytek jde do moštu,“ vysvětluje pan Paluch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do jesenické moštárny se vypravila reportérka Andrea Švubová

Jedinou moštárnu v Jeseníku provozuje Český zahrádkářský svaz. Předseda místní organizace Zdeněk Cupala je také autorem výkonného a rychlého moštovacího stroje.

„Dělali jsme to se synem dost dlouho a jede to dobře. Dvě stě atmosfér je dvě stě atmosfér... Bereme čtyři koruny za kilo jablek, ze sto kil dovedeme udělat 70 i více litrů moštu, takže pro lidi se to vyplatí a pro nás trochu taky,“ pochlubil se Zdeněk Cupala.

Zákazník Otto Paluch si odváží i odpad, který zbyl po jablcích. „Dám ho tady na vlečku myslivcům, krmí s tím zvěř,“ vysvětluje.

Jesenická moštárna je otevřená dvakrát týdně. Podle její obsluhy tu bude velký nápor ještě 14 dní.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme