Na Českolipsku se rozmáhá pytláctví. Škody jdou do desítek tisíc

Na Českolipsku přibývá pytláků, kteří ročně způsobí škody za desetitisíce. Loví především kvůli zisku. Myslivci kvůli nim zvýšili kontroly lesů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zabitá srna pytlákem | Foto: KRNAP

Pytláctví je na Českolipsku na vzestupu už několik let. Nejvíc se nelegálně střílí zvěř kvůli zisku z prodeje masa. Lidé nad talířem kančího guláše v restauraci o jeho původu příliš nepřemýšlejí.

„Zvěřinu bych si dal i podle hospody. Dal bych si ji v seriozní restauraci, ne v nějaký trojce nebo čtyřce,“ říká předseda českolipských myslivců Jaroslav Vosáhlo.

Podle něj mají pytláci promyšlenou taktiku. „Jedna skupina zvěř usmrtí, druhá přijede a zvěř odváží. Jsou to noční výjezdy,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

S šéfem českolipských myslivců Jaroslavem Vosáhlem natáčel redaktor ČRo Tomáš Mařas

Pytlačí se i nedaleko obydlených míst, což dokládá nedávný případ z lesa na kopci Špičák. Ten je vzdálený jen několik set metrů od největšího českolipského sídliště.

„Pán, co ráno venčil psa, našel střelenou srnu s oddělenými končetinami. Zjistili jsme, že nedaleko je stan a v něm bydlí bezdomovec. Ten věděl o tom, že padl výstřel, ale ze strachu se schoval ve stanu a nic už neviděl,“ dodává Vosáhlo.

Škody, které pytláci napáchají, se nedají spočítat přesně. Vosáhlo odhaduje, že lidé upytlačí zhruba dvacet procent z celkové populace. Velké riziko podstupují ti, kteří si dají k jídlu zvěřinu neznámého původu.

„Zvěř musí být vždy vyšetřená. Zvěř od pytláka není kontrolovaná a člověk, který ji požije, může získat nebezpečné nemoci, třeba svalovce. To je nemoc, na kterou se umírá,“ varuje myslivec.

Výjimečné přitom není ani to, že si lidé odnesou ke konzumaci i zvěř, kterou srazí autem.

Tomáš Mařas, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme