Na Dalešické přehradě dokončují opravy lodě Horácko. O víkendu by mohla vyplout

Opravy lodě Horácko se na Dalešické přehradě protáhly téměř o měsíc. Na suchu je plavidlo už 2 měsíce. Tento víkend by se ale turisté mohli konečně dočkat. Pokud vše dobře půjde, Horácko poprvé v letošní sezoně vypluje o víkendu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Dalešické přehradě finišují opravy lodě Horácko

Na Dalešické přehradě finišují opravy lodě Horácko | Foto: Michal Malý

„Je to dost náročné, protože se na to musí dělat kapilární zkouška, aby to neteklo,“ přibližuje svářeč, který zavařuje díry v trupu.

Řemeslníci museli vyměnit oplechování prakticky celého trupu, protože staré plechy už byly oslabené. Loď musí také absolvovat zkoušku vodotěsnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Dalešické přehradě dokončují opravy lodě Horácko. Natáčel tam redaktor Michal Malý

„Sváry zvenčí se musí natřít buď vápnem, nebo vodní křídou, to se pak nechá uschnout, takže to udělá krásně bílý povlak. Každý svár se musí testovat a zevnitř natřete svár petrolejem,“ popisuje kapitán Karel Smažil.

Vysvětluje, že petrolej je velmi agresivní a umí vyvzlínat veškerými prasklinami a trhlinami. „Pak samozřejmě prosákne a z druhé strany to udělá mastný flíček na křídě. Takže přesně víte, kde ta dírka je,“ popisuje.

Loď Horácko kvůli nepříznivému počasí a dlouhé zimě nemohli nejprve z přehrady vůbec vytáhnout, a když se jim to konečně podařilo, tak na ní zase nemohli začít pracovat.

„Bohužel ještě na Velikonoce tady bylo 40 centimetrů sněhu. Dlouho jsme čekali na počasí, protože i svařování vyžaduje určitou teplotu. Pokud bylo přes den 5 stupňů, tak se svařovat nesmělo. Sváry by byly křehké, technologicky by to bylo špatné. Takže se muselo čekat, až bude optimální teplota,“ dodává kapitán Karel Smažil.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme