Na hlineckých dnech medu se bude soutěžit o nejchutnější medovinu
V Hlinsku začíná již pátý ročník tradiční včelařské prodejní výstavy Medové dny. Návštěvníci mohou v průběhu čtyř dnů ochutnat a koupit si různé včelařské produkty a také se dozvědět řadu zajímavostí ze života včel.
Letos si včelaři libují, že se po pěti hubených letech konečně dočkali. „My jsme nadšení, tento rok nám skutečně otevřel náruč hojnosti dokořán,“ říká jeden z včelařů.
O med tak na tradičních medových slavnostech v Hlinsku nebude nouze. Součástí akce je i soutěž o nejchutnější medovinu, jeden z nejstarších alkoholických nápojů, který znali už staří Řekové a největší obliby dosáhl ve středověku.
Na tradiční hlinecké dny medu pozvala posluchače Ranního Radiožurnálu redaktorka Drahomíra Bačkorová.
Tradiční medovina se vyrábí tak, že se většinou uvaří med s vodou, přidají se kvasinky a živná sůl, nechá se vykvasit asi dva měsíce a potom zraje několik měsíců,“ prozradil část receptury hlinecký včelař Vladimír Seifer.
Tajemství chuti ale spočívá v různých ingrediencích. Do medoviny lze přidávat například bylinky, ořechy, koření i ovoce. „Třeba sušené borůvky, jahody, bezinky ,“ dodává včelař.
Návštěvníci mohou na medových dnech ochutnat a koupit si různé druhy medů, medovin, koláčků, svíčky či kosmetiku. K vidění budou ukázky zdobení perníčků, tradičních řemesel nebo ochutnávka medového piva či limonád.
Po ochutnávkách mohou návštěvníci pozorovat hemžení v přenosném proskleném úlu či ptát se včelařů na vše ze života včel.