Na jihu Čech začíná poslední výlov sezóny
Rybářství Třeboň bude do čtvrtka lovit Opatovický rybník, jeden z největších rybníků na Třeboňsku. Pro veřejnost to bude poslední příležitost obdivovat na jihu Čech rybářské řemeslo v praxi, nebo jen zakoupit právě vylovenou rybu.
„Je zima, několik stupňů pod nulou, ale již vysvitlo Slunce. Na místě je kromě rybářů spousta přihlížejících,“ hlásí z místa reportérka Mária Pfeiferová.
O výlovu Opatovického rybníka mluvila přímo z místa reportérka Mária Pfeiferová
Výlov Opatovického rybníka je v Domaníně u Třeboně připravován již několik týdnů. V neděli byl rybník téměř vypuštěný a od té doby probíhají pod hrází přípravy. Část rybářů se sešla už brzy ráno a rybník takzvaně strojili.
Opatovický rybník patří k jedněm z nejstarších rybníků na Třeboňsku, jeho vznik se datuje k roku 1367. Původně byl dokonce spojený se známějším rybníkem Svět. Rozlohou je desátý největší na Třeboňsku. Není významný jen pro rybáře, ale i turisty. U rybníka jsou dva kempy, písčitá pláž, po hrázi se chodí na procházky, běhá se nebo jezdí na kole.
Pod hrází jsou připravené kádě, sítě, lodě, podběráky. Předpokládá se, že bude vyloveno až 1500 metráků ryb, pro lepší představu to může být až 50 000 kusů, z toho nejvíce kaprů, amurů, tolstolobiků, štik a candátů.
Podzimní výlov má pokrýt především poptávku po rybách v době vánočních svátků, kdy mají lidé nejvíce zájem o kapra. Čerstvého kapra si přímo na hrázi nebo na sádkách můžete koupit za 58 korun za kilogram. Pokud se k rybníku pro rybu vypravíte, jsou zde připravené stánky.
Pouze u příležitosti výlovu Opatovického rybníka se pro veřejnost otevírá Schwarzenberská hrobka, která je od hráze vzdálená pár desítek metrů.