Na Šumavu se vydali odborníci zkoumat stav kůrovce

Na spornou lokalitu Na Ztraceném na Šumavě se vydali odborníci sondovat, do jaké míry kůrovce letos ničí plísně a parazité. A jestli ho zdecimují natolik, aby už další větší kácení nebylo nutné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevorubec v Národním parku Šumava

Dřevorubec v Národním parku Šumava | Foto: Filip Jandourek


Do lesů v lokalitě Na Ztraceném se vydali odborníci ze Správy Národního parku a CHKO Šumava, z Lesnické a dřevařské fakulty České zemědělské univerzity, také soudní znalec delegovaný hnutím Duha a jeden z účastníků blokády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z místa se přihlásil reportér Václav Malina

Smyslem je zjistit, kolik parazitů likviduje kůrovce přirozenou cestou. K tomu je nutné porazit aspoň 10 stromů. Protože se hnutí Duha dohodlo se správou parku na ukončení těžby, muselo se čekat na souhlas předáků této ekologické organizace. Ti pokácení požehnali.

Odborníci zatím odebrali vzorky ze dvou poražených stromů a zjišťují, kolik parazitů hubí lýkožrouta smrkového. Pod kůrou se zároveň našlo méně parazitů, než kolik uvádělo hnutí Duha, které odhadovalo až osmdesátiprocentní paratizaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kůrovci mluvila v pořadu Ozvěny dne na Radiožurnálu Kateřina Nováková z Entomologického ústavu Akademie věd

„Letos byly daleko významnějším faktorem, který způsobuje mortalitu lýkožrouta, plísně. Měly velmi výhodné podmínky,“ upozorňuje ale Kateřina Nováková z Entomologického ústavu Akademie věd.

„Nemůžeme si myslet, že lýkožrouti vymřou, oni tam budou vždy přítomní,“ říká Nováková. Podle ní ale mohou parazitům a plísním podlehnout desítky procent kůrovce. „Potenciál přirozených nepřátel snižovat populaci lýkožroutů je značný,“ dodává.

Matěj Skalický, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme