Na trhu se můžou objevit nebezpečné výpěstky ze zaplavených polí

Zemědělští odborníci varují před konzumací zeleniny z polí postižených povodněmi. Podle zkušeností z minula by se totiž skutečně mohla objevit na našem stole a způsobit nám velké zdravotní problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počaply - zaplavená zelenina se bude likvidovat

Počaply - zaplavená zelenina se bude likvidovat | Foto: Jan Zejda

Podle statistických čísel spláchla velká voda kolem 55 tisíc hektarů polí a luk. Agrární komora vyčíslila škody na asi 1,8 miliardy korun. Při nedávných povodních utrpěly například hrachové lusky, kedlubny a ředkvičky na Litoměřicku.

Zelenina, která byla kontaminovaná velkou vodou, s sebou nese obrovské riziko výskytu zárodků nebezpečných onemocnění. Varuje před nimi ministerstvo zdravotnictví, které upozorňuje například na nebezpečí hepatitidy typu A, bacilární úplavici či dokonce tyfus a paratyfus. Kromě toho může být zelenina kontaminovaná chemickými látkami z průmyslu.

Na český trh by se zaplavená zelenina mohla dostat pouze načerno. Už při minulých povodních se stávalo, že zloději dělali noční ataky na povodněmi zasažená pole a zeleninu pak prodávali. Jinak se samozřejmě kontaminovaná zelenina zaorává.

Zákazník by si tak měl zeleninu před koupí důkladně prohlédnout, že nehnije, neplesniví nebo není jinak poškozená.

Větším rizikem je nákup ve stánku u silnice, dobrý prodejce by měl o zboží poskytnout informace, ale třeba do dokumentace od zeleniny či ovoce nemáme jako spotřebitelé právo nahlížet.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme