Na veřejné zabijačce v Kopřivnici nebude chybět ani harmonikář
Kopřivnicí se dnes bude linout vůně klobásek, jitrnic a guláše. Na dvoře tamního Muzea Fojtství se konají tradiční vepřové hody, na něž loni zavítalo více než šest stovek jedlíků, kteří s plnými miskami dobrot sledovali práci řeznických mistrů. Nebude chybět ani harmonikář.
Když pod okny pana Rudolfa z Kopřivnice zavoní zabijačkové speciality, dieta musí jít stranou.
„Tak ne, že by stranou, ale tak musí to být úměrné. Ne více než půl kila najednou,“ směje se Rudolf a po boku s manželkou Martou a v ruce s plnou taškou různých balíčků vychází ze dvora.
„Jelítko, jitrničku, škvarky, z kterých si udělám pomazánku, to mám ráda,“ těší se Marta. Doma ale dlouho nezůstanou, protože ještě dorazí na prdelanku.
Řeznický mistr Milan Žabčík, proslulý svou tlačenkou, míchá v obrovském hrnci guláš. Doufá, že se na všechny hladové návštěvníky dostane.
„Tož určitě. Určitě musejí ochutnat zabijačkový guláš, jelítko, jitrničku, tlačenku i ovarovou polévku,“ říká řeznický mistr.
Umění Milana Žabčíka a jeho pomocníků bude k vidění od devíti hodin. Nejprve předvedou, jak se vyrábějí jelita, jitrnice a klobásy, a odpoledne přijde na řadu ukázka bourání prasete.