Na veřejné zabijačce v Kopřivnici nebude chybět ani harmonikář

Kopřivnicí se dnes bude linout vůně klobásek, jitrnic a guláše. Na dvoře tamního Muzea Fojtství se konají tradiční vepřové hody, na něž loni zavítalo více než šest stovek jedlíků, kteří s plnými miskami dobrot sledovali práci řeznických mistrů. Nebude chybět ani harmonikář.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jitrnice, zabijačka

jitrnice, zabijačka | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Když pod okny pana Rudolfa z Kopřivnice zavoní zabijačkové speciality, dieta musí jít stranou.

„Tak ne, že by stranou, ale tak musí to být úměrné. Ne více než půl kila najednou,“ směje se Rudolf a po boku s manželkou Martou a v ruce s plnou taškou různých balíčků vychází ze dvora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozvánka Jany Jeckelové na tradiční zabijačku v Kopřivnici

„Jelítko, jitrničku, škvarky, z kterých si udělám pomazánku, to mám ráda,“ těší se Marta. Doma ale dlouho nezůstanou, protože ještě dorazí na prdelanku.

Řeznický mistr Milan Žabčík, proslulý svou tlačenkou, míchá v obrovském hrnci guláš. Doufá, že se na všechny hladové návštěvníky dostane.

„Tož určitě. Určitě musejí ochutnat zabijačkový guláš, jelítko, jitrničku, tlačenku i ovarovou polévku,“ říká řeznický mistr.

Umění Milana Žabčíka a jeho pomocníků bude k vidění od devíti hodin. Nejprve předvedou, jak se vyrábějí jelita, jitrnice a klobásy, a odpoledne přijde na řadu ukázka bourání prasete.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme