Na vinici v Popicích na Břeclavsku se soutěžilo v řezu vinné révy

Co nejkvalitněji a zároveň nejrychleji ostříhat 25 keřů na vinici měli za úkol účastníci 9. mistrovství v řezu vinné révy. Konalo se v pátek na viniční trati Sonberk v Popicích na Břeclavsku a zúčastnilo se ho 55 soutěžících. Většinou šlo o vinohradníky z Moravy, ale nůžky a pilku vzali do rukou i dva Slováci a jeden Izraelec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinohrad

vinohrad | Foto: Vojtěch Berger

Výstřel ze startovní pistole ohraničil 15minutový limit, který měli soutěžící na svoji práci. Proč je řez vinné révy důležitý, vysvětlil jeden z organizátorů Richard Stávek: „Réva se musí redukovat, protože réva je liána, takže pokud by se neřezala, tak by se velmi zahustila a ta kvalita hroznů by vůbec neodpovídala tomu, co je potřeba pro víno.“

Víno se zkrátka nedělá jen ve sklepě, ale už na vinicích, potvrzuje Jaroslav Osička, který vyučuje na Střední vinařské škole ve Valticích. „Proto se ta soutěž dělá, abychom si maximálně vysvětlili a dodržovali ty správné postupy při řezu,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vinařskou soutěž sledovala reportérka Vlasta Gajdošíková

Ostříhat je potřeba všechny staré větvičky až na jednu, ze které vyrostou výhonky pro letošní úrodu

„Důležité je, aby ten tažeň šel vlastně z dvouletého dřeva. První plodný aby šel. No, mají to tady dost bujné, myslím mají nějakou bujnou podnož. Já to strašně rád dělám, baví mě to a vinohrad - to je takový můj život,“ popsal Ota Ševčík z Bořetic a dodal:

„Akorát tady je to takové na čas moc rychlé, doma ve vinohradě je to něco úplně jinšího. Hlavně když je to nějaká odrůda, který má to dřevo takové houževnaté, jako je třeba Cabernet sauvignon, anebo když má hodně cuňků - to je tady ten úponek, to se vždycky zamotá do drátů a to je asi nejhorší stříhání.“

Po deváté ráno se slunce vyhouplo nad pálavské kopce na obzoru. Ohřálo zmrzlou půdu a mezi řádky vinohradu se - po kotníky v blátě - vydala hodnotící komise.

„Řez, úponky... To je hrozný. Řez a architektura... “ Hodnotící komisař Miroslav Řežábek nemilosrdně strhával body za různé typy prohřešků.

„Řezem se dá ovlivnit nejen příští úroda, ale z dlouhodobého hlediska i životnost rostliny,“ řekl vítěz loňského ročníku, hlavní vinohradník vinařství Sonberk Roman Slouk.

V kategorii Junior nakonec zvítězil Jan Polehňák z Blatnice pod Svatým Antonínkem a kategorii Elite vyhrál Jaroslav Michna z Čejkovic.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme