Nakažených úplavicí v Českých Budějovicích přibývá

U třiceti lidí z Českých Budějovic potvrdili hygienici bacilární úplavici. Lidé se nakazili zřejmě z bramborového salátu, který snědli minulý pátek v jedné z jídelen.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České Budějovice - náměstí | Foto: Agentura CzechTourism

Příznaky mají další desítky lidí a počet tak bude ještě stoupat, říká epidemioložka Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Marcela Fryšová.

„Klinické známky onemocnění udává zhruba 70 lidí, kteří konzumovali bramborový salát s vepřovým řízkem v jedné jídelně. Počty se budou ještě měnit, určitě přibyde potvrzených případů a asi stoupne ještě i počet osob s klinickými známkami onemocnění,“ varuje Fryšová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marcela Fryšová hovoří o úplavici v Českých Budějovicích.mp3

Úplavice je vysoce nakažlivá nemoc. K nakažení dospělého člověka stačí méně než dvě stě bakterií. Ty napadají tlusté střevo a způsobují prudké průjmy.

Onemocnění je u nás poměrně vzácné. Nejčastější způsob nakažení je přes zkažené nebo špatně uvařené potraviny nebo pitnou vodu.

Pavlína Fendeková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme