Nová kopřivnická cukrárna nabídla uplatnění několika hendikepovaným

V Kopřivnici dnes budou moci lidé poprvé ochutnat šlehačkové dorty z tak trochu jiné cukrárny, která poskytla pracovní příležitost nemocným či hendikepovaným lidem. Jedním z nich je i 20letý cukrář Ota ze Štramberku, který má kvůli onemocnění mozku nemalé problémy s hybností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kavárna

kavárna | Foto: Jiří Hošek

„Mám cystu na mozku a to mi částečně ochrnuje pravou polovinu těla,“ říká Ota se smutkem v očích.

Právě kvůli onemocnění musel opustit předchozí zaměstnání. Teď už ale zase obléká bílou uniformu a máčí si ruce ve dřezu. „Pomáhám paní cukrářce s dorty, vytírám, to, co mi řeknou,“ přibližuje náplň práce.

Kromě Oty našlo v cukrárně nové místo dalších jedenáct lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jana Jeckelová navštívila kopřivnickou cukrárnu, která zaměstnává hendikepované

Například Martinovi se život změnil od základu. Dříve žil v ústavu, teď se přestěhoval do chráněného bydlení a začal pracovat.

Podívat se na něj přišla i maminka Ludmila. „Já myslím, že to je pro něho fajn, protože se aspoň cítí platný. Taky mu trošku stouplo sebevědomí,“ upozorňuje.

Plat Martina a jeho kolegů dotuje Evropská unie. Téměř tři miliony korun přidělené na mzdy a vybudování cukrárny mají vystačit do poloviny příštího roku. Ani poté by ale hendikepovaní neměli o svá místa přijít.

„Oni tady budou dělat práci, kterou zvládají. Máme pro ně připravené manuály na dorty, takže si vlastně přečtou přesně ten postup, aby podle toho mohli dělat dorty,“ vysvětluje provozní Jakub Medek.

V nabídce cukrárny u Harlekýna budou dorty podle francouzských a italských receptur, ale i klasické české zákusky.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme