O certifikát 'Chutná hezky jihočesky' se ucházelo přes 140 produktů
V Českých Budějovicích se dnes sešla desetičlenná porota, která posuzovala potravinové produkty přihlášené do 7. ročníku soutěže Chutná hezky jihočesky. V letošním roce se hodnotilo přes 140 potravin od 43 regionálních výrobců. Největší šanci na úspěch mají - jako vždy -výrobky s maximálním podílem regionální suroviny a také chuťově, názvem či obalem jedinečné.
„Z těch netradičních, které jsou tu poprvé, se objevily čerky z rybího masa, které jsou docela zajímavým zpestřením rybí nabídky, a v segmentu pekařských výrobků jsou to sušenky vločkové nebo žitné s kakaem, které letos nabídku obohatily a inovovaly,“ vyjmenovává novinky letošního ročníku soutěže Pavel Smetana z katedry veterinárních disciplín a kvality produktů Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity.
Výrobci se snaží upoutat nejenom novými příchutěmi, tvary nebo balením, ale i netradičními názvy.
„Je tady jeden výrobek, který se jmenuje Čumbrky nebo Vosí kousanec. Výrobce se snaží zákazníka trošku šokovat, aby napřed zkusil a pak se k němu případně vrátil, pokud mu to chutná. Na první upoutání potřebuje něco zajímavého, protože většina výrobků vypadá na první pohled podobně,“ vysvětluje Smetana.
V soutěži se podle jeho slov objevily třeba Krumlovské cookies, které sice názvem rozhodně nejsou tradiční regionální specialista, ale výrobce se snaží prezentovat oblast i velmi pěkným balením, které cílí na zahraničního zákazníky.
„Krumlovské sušenky by si asi nekoupil, ale co jsou cookies, co ví, takže si je vezme a může je potom šířit i mezi další zákazníky.“
Detaily nebo tradice
Soutěžící se snaží reagovat i na poptávku spotřebitelů. Nabídka je široká a zákazníci stále vybíravější.
„Dá se říct, že všechno už bylo vyrobeno a vymyšleno, ale vždycky se objeví něco, co je zvláštní a po čem zákazník sáhne. Třeba je tady šípková nebo švestková paštika, tady jde spíš o detaily. Anebo naopak se objeví tradiční klasický výrobek, který je zřídka k vidění a připomene zákazníkovi ty chutě, které si ještě pamatuje z dřívějška.“
Vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční na Slavnostech piva na českobudějovickém výstavišti v sobotu 8. června.