Obyvatelé Pardubic mají příležitost ochutnat Evropu

Dny Evropského dědictví nabídnou o víkendu na mnoha místech v celé Unii spoustu zajímavých kulturních a společenských akcí. V historickém centru Pardubic tak dnes po 13. hodině budou v malé předpremiéře vonět kulinářské speciality členských zemí Evropské unie. Připravili je žáci a studenti místních škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Halibut musí lahodit žaludku i oku. A platí to i pro jakékoliv jiné jídlo

Halibut musí lahodit žaludku i oku. A platí to i pro jakékoliv jiné jídlo | Foto: Ivana Šuláková

Ochutnávka evropských specialit je totiž kulinářskou soutěží žáků a studentů místních škol ‚O Řád evropské vařečky‘. Smysl akce je jasný – přiblížit jednotlivé unijní země prostřednictvím typických národních jídel.

„Jídlo sbližuje, lidé se setkávají, hovoří,“ říká učitelka Labské hotelové střední odborné školy Renáta Kasalová.

Z německého jídelníčku nachystali studenti například štrúdl a bavorské vdolečky. O finské menu se postará učitelka Základní školy Štefánikova Renáta Janecká, která několik let ve Finsku žila. K ochutnání tak budou jídla z ryb nebo typický tvarohový dort.

Žáci a studenti se při přípravě jídel velmi nenásilně dozvědí i řadu informací o zemích Evropské unie. Místní zase s chutí ochutnají speciality evropských kuchyní a letos v dobrovolné sbírce přispějí i na provoz nové nestátní křesťanské základní školy Noe.

Marína Dvořáková, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme