Ochranná známka pro valašský frgál je nejistá. Autorka žádosti letos zemřela

Valašký frgál čeká na evropskou ochrannou známku pro typické regionální pečivo. Autorka přihlášky z Velkých Karlovic ale letos zemřela, její pekárna ukončila výrobu a dědické řízení stále trvá. Není proto jisté jestli certifikát, který čeká na poslední kolo připomínek, na Valašsko dorazí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frgály do hodnocení přihlásila sedmdesátka soutěžících | Foto: Andrea Kratinová

Jana Kasalová z Velkých Karlovic vybojovala pro velký sladký koláč ochranu podobnou pardubickému perníku. Podle ministerstva zemědělství je příslib reálný. Dagmar Stoklasová z informačního střediska Velké Karlovice zdůrazňuje, že pro region je přitom právě toto pečivo důležité.

„Je velkou škodou, že zaniklo. Protože zájemci nejen domácí, ale i turisté se velice ptají na frgály. Je to regionální potravina, která byla vyhledávaná u nás a myslím si, že je to škoda. Z pohledu zákazníka určitě,“ konstatuje.

Šéfkuchař velkokarlovického hotelu Lanterna Pavel Václavík vyzdvihuje ojedinělost frgálu. „Tvarem, chutí, použitými surovinami. A vlastně je to základní kynuté těsto, odráží se tam taky sezónnost těch surovin, které byly dané. A samozřejmě úplně na tom správném valašském frgálu na závěr by nemělo chybět vlastně máslo s rumem, pokapat,“ popisuje.

Zároveň dodává, že v případě certifikace typického koláče by možná byl problém, kdo by stanovil úplně přísná pravidla. „Protože když půjdete od chalupy k chalupě, tak každá hospodyně ho připravovala trošičku jinak. Ale myslím si, že pro kraj by to určitě bylo přínosem. Je to vidět, že i přibývá pekáren a lidí, kteří se na ně směřují, a tady začíná nahrazovat známý medový koláč. My jsme ho osobně nahradili frgálem a jsme maximálně spokojeni,“ říká šéfkuchař.

Dokud neskončí dědické řízení a nebude jasný nový držitel přihlášky, valašský frgál certifikát zřejmě nezíská.

Roman Verner, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme