Ovocných sadů na jižní Moravě dlouhodobě ubývá, důvodem jsou peníze

Na jižní Moravě ubývá ovocných sadů. Plocha půdy pro pěstování broskví, višní nebo třeba meruněk se oproti loňsku snížila o pětinu. Jedná se přitom o dlouhodobý trend.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozkvetlý ovocný sad | Foto: Corel GALLERY

I když se některých druhů ovoce, jako jsou hrušky, švestky či višně, sází víc, celkově v porovnání s minulým rokem ovocných sadů ubylo. Přesná čísla má ředitelka Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně Helena Kratochvílová.

„Plocha sadů v našem kraji dosáhla rozlohy 4303 hektarů, oproti loňskému roku se snížila o víc jak dvacet procent.“

Důvody pro snižování ploch moravských sadů jsou především ekonomické. Pěstitelé místo ovoce raději vysazovali vinice, vysvětluje tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová.

„Vedlo je k tomu to, že produkce vína se vždycky prodá nebo zpracuje, kdežto hlavně teplomilné ovoce, jako jsou broskvoně a meruňky, se nedá skladovat, na rozdíl od třeba jablek a hrušek, ale musí se prostě bezpodmínečně co nejdřív dostat ke spotřebiteli.“

V broskví je navíc problém v tom, že v době, kdy u nás zrají, už jsou na českém trhu dávno dostupné broskve z levnějších řeckých a španělských dovozů.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme