Pálenice jedou kvůli dobré úrodě ovoce na plné obrátky

Po hubených letech tento rok zažívají pěstitelské pálenice po celé jižní Moravě dobrou sezónu. Ovoce se urodilo dost a zájem lidí o výrobu kořalky je velký. Pálenice tak jedou na plné obrátky. Například i v Újezdu u Boskovic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedoucí pálenice Vladimír Fabiánek bude mít letos práce dost

Vedoucí pálenice Vladimír Fabiánek bude mít letos práce dost | Foto: Michal Záboj

„V letošní sezóně, od 1. července, jsme vypálili asi 2500 litrů. Když to srovnám s loňským rokem, kdy byla podúroda, letos máme již nyní vypáleno více než loni za celou sezónu,“ říká u destilačního zařízení vedoucí pálenice Pod Hrádkem v Újezdu u Boskovic Vladimír Fabiánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michala Záboje z pálenice Pod Hrádkem v Újezdu u Boskovic

Pálit se tady začalo 1. července a od té doby kotel nestačil vychladnout. Pálenice je v provozu 16 hodin denně.

„Za těch sedm let takovou úrodu a takový nápor nepamatujeme. Pálit se začaly třešně, meruňky, v současné době jsou to mirabelky, ranné švestky a nyní začínají i ty normální švestky,“ uvádí Fabiánek.

Podle něj je problém černého pálení, které je rozšířené po celé republice v tom, že před sedmi lety byla daň z pálení 89 korun. Dneska je 143.

„Udělal se prakticky pravý opak toho, aby se zamezilo černému pálení. Mnoho lidí ale ustupuje od černého pálení i proto, že vidí, že slivovice vypálená na těchto moderních přístrojích je podstatně kvalitnější.

Stejně jako legální pálení alkoholu i to nelegální je na vzestupu. Načerno se letos v Česku podle odhadů vyrobí až 5 milionů litrů alkoholu.

Michal Záboj, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme