Pivovary připravily velikonoční speciály, třeba i zelenočervený
K Velikonocům už několik let patří i pivní speciály. S nabídkou se přidává stále více sládků, kteří se často předhání v nápadech a recepturách. Do obchodů a pohostinství už míří stovky hektolitrů velikonočních piv. Vyrábět je pivovary začaly už na začátku roku, aby byly dobře uleželé.
Například z jihlavského pivovaru teď míří do světa 5 tisíc sudů piva tak barevného, že velikonoční kraslici skutečně připomíná. Tedy pokud ho hospodský dobře natočí.
„Především ošetřená sklenice musí být mokrá, nesmíme čepovat do suchého skla,“ vysvětluje u výčepu s půllitrem v ruce jihlavský obchodní sládek Zdeněk Rais.
Jeho kolega Richard Procházka, sládek z výroby, zase prozrazuje kouzlo, které správným natočení piva vzniká. Velikonoční Krasličák je totiž zelenočervenobílý. Bílá je smetanová čepička pěny.
Do oběhu míří Velikonoční speciály z vysočinských pivovarů. V jednom z nich natáčela Olga Štrejbarová
„Vespod je zelená čtrnáctka, na to se vrství červená desítka. Čtrnáctka má větší hustotu, tak se dává vespod. Na tom pak drží řidší desítka. Nedojde k promíchání a docílíme efektu dvoubarevného piva,“ popisuje.
Červená je jako síla a energie a zelená pak znak přírody a hojnosti. Pivo by v těchto dvou barvách mělo vydržet až do doby, než ho zákazník vypije. Každý kroužek pěny na vnitřku skla má značit jedno napití. Pokud tomu tak není, chyba je buď v pivu, nebo v čistotě sklenice.
Velikonoční speciál nabízí například i havlíčkobrodský, pelhřimovský nebo dalešický pivovar. Jihlavský velikonoční speciál pivovaru Ježek je k dostání jenom ze sudu. Havlíčkobrodského Drsoně lze koupit i v PET lahvi s velikonoční etiketou, pelhřimovského poutníka pak v lahvích.
Většina speciálů má jedno společné - jsou to převážně čtrnácti stupňová piva. Například plzeňské ochutná i papež František. Právě teď odchází jako velikonoční dárek do Vatikánu 2015 třetinek piva, jehož surovinám požehnal plzeňský biskup František Radkovský.