Počáteční zájem o mlékomaty opadá. Někteří farmáři to ale nevzdávají

Před dvěma třemi roky hit, teď? Stagnace, možná i ústup. Tak to vypadá s přístroji, ve kterých si podobně jako v klasických nápojových automatech, natočíte do lahve čerstvé mléko. Farmáři tvrdí, že zájem ochabl a provoz mlékomatů se zas tak nevyplácí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mlékomat, automat na mléko

mlékomat, automat na mléko | Foto: Eva Odstrčilová

Na Litoměřicku byly na vrcholu slávy čtyři mlékomaty. Boom skončil s nepodloženými zprávami o údajné závadnosti syrového mléka. Lidé se zalekli, že by se mohla z mléka přenést například infekce od klíšťat.

„To, že ta pravděpodobnost je 0,001 v republice, to už nikdo neřekl. Druhá věc - protože hygienici varují, že mléko se má převařovat, tak pro spoustu lidí je to práce navíc, tak si raději koupí krabicové."

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnost mlékomatů se zajímal Miroslav Zimmer

Říká Václav Brejcha, farmář z Brozan a dodává, že ze dne na den spotřeba klesla přesně na polovinu a dále klesala, teď se pohybuje kolem 20 procent původního stavu.

Jeden z dalších provozovatelů mlékomatu Rudolf Najmr z Bohušovic nad Ohří svůj přístroj u jednoho z litoměřických supermarketů raději zrušil. Po půlroce od slibného rozjezdu.

Václav Brejcha o zrušení také uvažoval, svoje tři mlékomaty v Litoměřicích, Lovosicích a v Terezíně ale udržel. To, čím si přilepšoval při nízkých výkupních cenách od mlékaren, je teď už půldruhého roku na samé hranici únosnosti.

„Bereme to jako službu pro ty, kteří vytrvali a stále doufáme, že se to zlepší."

Mléko | Foto: Corel GALLERY

Mlékomat před časem instaloval přímo u své farmy ve Vražkově soukromý zemědělec Vítězslav Škoda. Přiznává, že zpočátku zastáncem mlékomatů nebyl, v době, kdy ale výkupní ceny mléka klesly k 5 korunám, naskytla se mu možnost výhodné koupě mlékomatu.

„Ačkoli jsme tomu moc nevěřili, myslel jsem, že toho prodáme opravdu málo, docela se nám to chytlo, ale od té době se docela držíme. Ať si nikdo nepředstaví, že prodáme 500 litrů denně, když je pěkný den tak 50, maximálně 70 litrů mléka."

Říká farmář, který mlékomat provozuje nonstop 24hodin denně. Při denní výrobě kolem 2000 litrů to není žádný zázrak, ale na rozdíl od prodeje a vyúčtování mlékárnám má farmář okamžitě k dispozici aspoň nějaké peníze.

Potravinářští odborníci dokládají, že čerstvé mléko je nutričně mnohem bohatší. I po převaření má lepší vlastnosti než například odstředěné trvanlivé nízkotučné mléko, které často připomíná jen obarvenou bílou vodu.

Miroslav Zimmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme