Podle některých sadařů začínají zákazníci více oceňovat české ovoce

Blíží se Vánoce a k těm neodmyslitelně patří jablka. Letos se jich ale příliš neurodilo. Jaro přišlo pozdě, léto bylo chladné, nedohnal to ani podzim bohatý na srážky. Jablka jsou tak i menší.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablka | Foto: Ladislav Bába

„Tady jsme ve výsadbě jabloní. Už jsou sklizené, posbírané. Nejvíc máme odrůdy Golden delicious, máme tady ještě odrůdu Bohemia, Spartan, Elstar, Jonagold, Champion… Letos jsme s úrodou na šedesáti procentech loňské sklizně,“ říká ovocnář Jan Matoušek ve svém sadu ve Slaném na Kladensku.

Letošní špatnou úrodu jablek podle něj zavinilo chladné jaro, kvůli kterému vylétly včely pozdě, ale také deštivé léto a podzim. „Přeháňky, pršelo, sklízeli jsme v blátě. Ovoce nenarostlo velikostně. Když nemáte velikost, máte nižší výnos,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Kateřina Havránková se zajímala o letošní úrodu jablek

Jan Matoušek pěstuje na56 hektarechjablka, meruňky, višně, švestky. Zasadil také vinnou révu a levanduli. Zákazníci prý začínají české ovoce oceňovat. Sadař si to vysvětluje lepší chutí zdejšího ovoce a také cenou, která je podle něj v supermarketu často vyšší než přímo v sadu.

„Po deseti letech jsme zaznamenali větší zájem ze strany koncových zákazníků. Dříve jezdili a brali si tak kilo, dvě do taštičky. Dnes vezmou třeba bedýnku, dvě, i pět bedýnek,“ popisuje sadař a doplňuje:

„Většinu produkce dáváme do velkoskladů, tak osmdesát procent. A tak deset jsme schopní si zobchodovat sami. Deset procent je ovoce na průmyslové zpracování. Cílem je, aby se prodalo co nejvíc u nás.“

Kromě jedenácti odrůd jablek pěstuje Jan Matoušek také kdoule. Vzhledově se podobají jablkům, syrové se ale jíst nedají. Lidé z nich dělají džemy nebo rosoly.

„Vhodné je ti o na vůni do bytu, babičky to dávaly do prádla. Je to velmi stará odrůda a v současné době poměrně vzácná,“ dodává matka Jana Matouška Hana Matoušková.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme