Pomlázka musí být čerstvá, říká etnografka z Veselého kopce u Hlinska
Pokud chcete prožít Velikonoce stejně jako naši předkové před 150 lety, zajeďte na Veselý kopec u Hlinska. Skanzen právě o tomto víkendu zahájil sezonu, a i dnes se nejen děti dozvědí vše o velikonočních tradicích.
Etnografka Ilona Vojancová je ve skanzenu téměř doma. Zná všechny místní tradice a zvyky.
„Síla toho, abychom skutečně byly zdravé a krásné, se musí přenést z čerstvých proutků,“ popisuje, proč kupovaná pomlázka není to pravé.
„Ráno hospodyňka vzala košík, dala do toho mazanec, beránka i vajíčka a šla do kostela, a tam jí všechny věci byly posvěceny,“ vypráví Vojancová, jak trávily ženy Velikonoce v dřívějších dobách.
Na Veselý kopec se vydala zjišťovat detaily velikonočních zvyků Drahomíra Bačkorová
Pak hospodář jídlo rozdělil mezi stolovníky, nejdřív ale rozkrojil vajíčko na tolik dílků, kolik lidí sedělo u stolu. „Aby každý, kdo se dostane do světa a vzpomene si potom, s kým jedl velikonoční vajíčko, našel cestu domů,“ vysvětluje.
Průvodkyně Jana Svobodová dodává, že na stole nesměla chybět polévka a nádivka z bylin zvaná hlavičk. Jako poslední přišel na řadu velikonoční beránek.
Velikonoční pondělí patří barevným vejcím a koledníkům s pomlázkami
Číst článek
Zvětšit mapu