Potravinářská inspekce začala kontrolovat prodejce burčáku

Pracovníky Státní zemědělské a potravinářské inspekce zaměstnávají kontroly prodejců burčáku. Prověřují při nich zejména, zda pod tímto názvem prodávají stánkaři skutečně částečně zkvašený mošt z hroznů sklizených a zpracovaných v České republice. To prokáže laboratorní analýza.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotový burčák a vinař Lukáš Rudolfský | Foto: Michal Trnka

Už na místě ale inspektoři narážejí i na jiné nedostatky.

„Produkty zde prodávané byly sice označené jako burčák, ale bez uvedení výrobce,“ říká inspektor Ondřej Chloupek.

Na kontrolovaném místě podle něho navíc chyběla k burčáku průvodní dokumentace. Než ji prodejce dodá, musí stánek nechat zavřený.

Samotný nápoj začínají inspektoři hodnotit už na místě.

„Hodnotí barvu, vůni a chuť. Za předpokladu zjištění podezřelé okolnosti inspektor přistupuje k odběru vzorků pro laboratorní analýzu,“ poznamenává mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Jak dodává, ta trvá zhruba šest týdnů.

Sklenička burčáku | Foto: Vlasta Gajdošíková

Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme