Potravinářská inspekce začala kontrolovat prodejce burčáku
Pracovníky Státní zemědělské a potravinářské inspekce zaměstnávají kontroly prodejců burčáku. Prověřují při nich zejména, zda pod tímto názvem prodávají stánkaři skutečně částečně zkvašený mošt z hroznů sklizených a zpracovaných v České republice. To prokáže laboratorní analýza.
Už na místě ale inspektoři narážejí i na jiné nedostatky.
„Produkty zde prodávané byly sice označené jako burčák, ale bez uvedení výrobce,“ říká inspektor Ondřej Chloupek.
Na kontrolovaném místě podle něho navíc chyběla k burčáku průvodní dokumentace. Než ji prodejce dodá, musí stánek nechat zavřený.
Samotný nápoj začínají inspektoři hodnotit už na místě.
„Hodnotí barvu, vůni a chuť. Za předpokladu zjištění podezřelé okolnosti inspektor přistupuje k odběru vzorků pro laboratorní analýzu,“ poznamenává mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Jak dodává, ta trvá zhruba šest týdnů.