Pražské restaurační předzahrádky by měly mít jednotný řád

Pražští restauratéři se při žádosti o venkovní zahrádku musí řídit novými pravidly. Památkáři hlavního města jim totiž chtějí dát jednotný řád. Plastové židle nebo nevzhledné zábradlí už neprojde. Na dodržování regulací budou dohlížet úředníci.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předzahrádka (ilustrační foto). | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Jak se v samotném dokumentu píše, restaurační předzahrádky jsou významnou součástí uličního interiéru města a jejich estetická kvalita proto musí být na vysoké úrovni. Ředitel památkového odboru Jiří Skalický řekl, že problém nastal vždy, když magistrát povolil předzahrádky z památkového hlediska nevyhovující.

„Když odbor kdysi vydal nějaké stanovisko k zahrádce s půlmetrovou podestou a se zasklením kolem dokola, tak my máme problém. Těžko se s tím budeme prát, abychom dosáhli toho, že tam nebude podesta ani prosklení, kdy už tomu v minulosti dal nějaký kolega z našeho odboru kladné a závazné stanovisko," vysvětluje Skalický.

Přehrát

00:00 / 00:00

Majitelé restaurací v centru Prahy už si nebudou moci zařídit venkovní zahrádku podle svého gusta. Památkáři jim to nedovolí

Je to právě otázka spolupráce jednotlivých odborů pražského magistrátu, aby všechny kompetentní osoby respektovaly jednotný postup a stanovená pravidla. Zároveň ale jedním dechem dodává, že účelem nového pokynu určitě není likvidace restauračních předzahrádek.

„My nejsme proti zahrádkám, my jsme proti tomu, aby zahrádky vypadaly jako stany z Disneylandu. Na druhou stranu tady nechceme jenom šedivý nebo okrový skanzen. Zahrádky jsou u nějakých baráků s nějakou barvou fasády, s nějakým výrazem, to se všechno dá vymýšlet a kombinovat," dodává Skalický.

Podle vydaných kritérií je nepřípustné použití podesty nebo masivní velkoformátové markýzy. Dokument také zcela vylučuje použití typového plastového nábytku a doplňkového mobiliáře, jakou jsou chladicí pulty, grily nebo pokladny.

Restauratéři kritizují vysoké ceny za zábor

Z druhé strany barikády se k situaci vyjádřil i generální manažer známého pražského hotelu Jalta Jan Adámek. Ten si novou regulaci pochvaluje. Jen se pozastavuje nad vysokou částkou, kterou musí restauratéři za zábor platit.

„Památkáři teď řekli, zahrádky by měly vypadat tak a tak, takže teď už to nebude každý pes jiná ves, to velice vítáme. Za druhé ta cesta je, že ceny musejí jít dolů, protože když o polovinu zlevníte cenu záboru pozemku a zdvojnásobíte počet zahrádek, tak jste na nule, což znamená, že to není o tom, že vypadnou zásadní příjmy," vypočítává Adámek.

S tím ale nesouhlasí starosta první městské části Oldřich Lomecký z TOP 09: „Zájem o rozšiřování zahrádek bych řekl, že je velmi vysoký i za stávajících cen. Je to pochopitelné, že to jinak vychází na Staroměstském náměstí, jinak na Václavském náměstí a jinak v zastrčené uličce, takže my musíme spíše hledat cesty, jak to rozdělit a diverzifikovat."

Restauratéři tak ke každé žádosti o vydání závazného stanoviska pro umístění předzahrádky budou muset přiložit i vizualizaci a případné rozdíly budou kontrolovat magistrátní úředníci.

Jakub Urban Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme