Roudničtí vinaři začínají s výrobou slámového vína

Roudničtí vinaři právě začínají s výrobou slámového vína. Jde o vinařskou specialitu nejvyšší kategorie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrozny vína

Hrozny vína | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na vinicích Lobkowického zámeckého vinařství pod vrchem Sovice leží sníh a mrzne. Navzdory tomu roudničtí vinaři znovu zapnou vinařský lis a dají se do výroby - tentokrát slámového vína.

„Slámové víno se dělá z hroznů, které musí podle vinařského zákona ležet tři měsíce na slámě," popisuje vinař Jan Podrábský při zkoušení stroje a pokračuje:

„Na půdě máme bedničky vystlané slámou a na nich leží hrozny burgundského a rulandského bílého, které jsme sklízeli 16. října."

Slámové víno patří spolu s ledovým vínem do nejvyšší kategorie, hrozny musí být co nejkvalitnější. Po několika hubených letech se ale loni révě na Podřipsku dařilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O slámovém vínu natáčel redaktor Miroslav Zimmer.

„Co se týká množství, úroda byla průměrná, ale kvalita vynikající," pochvaluje si Podrábský.

Sklizní hroznů péče o budoucí slámové víno rozhodně nekončí. „Mezitím se průběžně vybíraly nahnilé bobulky. Teď jsou hrozny trochu scvrklé, ale to je hlavní význam, aby se z nich odpařila voda a koncentrovaly cukry,“ říká vinař.

V době sklizně měly hrozny kolem 23 stupňů cukernatosti, teď už možná i přes třicet. Z toho vyplývá, že slámová vína jsou hodně sladká.

„Toto víno má i menší obsah alkoholu, protože my zastavujeme ten proces kvašení, takže alkoholu je tam kolem deseti jedenácti procent,“ vysvětluje Podrábský.

Na lisování dohlíží inspektor

Na lisování, které nepotrvá déle než den, musí podle vinařských předpisů dohlížet pozvaný inspektor státní potravinářské inspekce. Po zpracování poputuje víno do sklepů pod roudnickým zámkem. Na rozdíl od běžných vín ho prý nečeká žádné bouřlivé kvašení.

„To kvašení bude pozvolné, měsíc, možná dva měsíce. Pokud to půjde dobře, tak se ho zákazníci nedočkají dřív než na Vánoce letošního roku," odhaduje roudnický vinař Jan Podrábský. Podle něj tu naposledy dělali slámové víno před devíti lety.

Od běžných vín odlišuje tuto specialitu nejen vyšší cena, ale i obal. Slámové víno se značkou roudnického zámeckého vinařství bude převážně ve dvou nebo třídecilitrových lahvích. Prý jich bude jen kolem dvou tisíc.

Miroslav Zimmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme