Salmonela byla ve špagetách, ukázaly rozbory. Nemocných je na Plzeňsku už 138

Rozbory provedené plzeňskou hygienickou stanicí potvrdily přítomnost bakterií salmonely ve špagetách a na skořápce vajíčka. Hygienici už také evidují celkem 138 lidí, kteří se nakazili salmonelózou. Výsledky dalších rozborů rozhodnou o případném řízení s provozovatelem plzeňské vývařovny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu | Foto: licence Public Domain (eng)

„V průběhu odpoledne jsme obdrželi první neoficiální výsledky, které svědčí o tom, že hotový pokrm a jednotlivé ingredience obsahují salmonelu. Zdravotní ústav pokračuje v laboratorních rozborech,“ potvrdil ředitel krajské hygieny Přemysl Tomašuk.

V plzeňské fakultní nemocnici je hospitalizováno 13 lidí. Hygienici mluví o epidemii, která je ale na ústupu.

První lidé přišli do nemocnice s průjmy, horečkou a bolestmi břicha v pátek. Podle mluvčí nemocnice nejsou mezi pacienty žádné děti.

Bakterie salmonely obsahovaly špagety carbonara z plzeňské vývařovny ZRTAS, která v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí. Hygienici tam vyšetřili zaměstnance a udělali stěry. Případ vyšetřuje policie.

Salmonelóza | Foto: Český rozhlas

Majitel vývařovny Martin Zrna zaslal ČRo exkluzivní vyjádření, ve kterém celé situace lituje a je přesvědčen, že ze strany firmy nedošlo k žádnému pochybení. Je přesvědčen, že veškeré postupy při přípravě jídla byly v souladu s předpisy a salmonela se do kuchyně dostala v jedné ze surovin od dodavatele.

Společnost také uvedla, že se jí za sedm let existence nic podobného nestalo. „Je nám to velmi líto, plně spolupracujeme s hygieniky, předali jsme jim veškeré podklady i suroviny,“ řekl ČTK zástupce jednatele Pavel Dobiáš.

Lucie Sichingerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme