Salmonelou se po jídle z restaurace ve Štěkni na Strakonicku nakazilo už 50 lidí

Případ salmonely z restaurace ve Štěkni na Strakonicku nekončí. Nemocí trpí už pět desítek lidí z celé republiky. Salmonela zřejmě pocházela z jídla, které prodávalo občerstvení ve Štěkni. Podle vedoucího provozovny ale zatím není jasné, z čeho se lidé nakazili. Hygienici provozovnu už dříve dočasně uzavřeli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu | Foto: licence Public Domain (eng)

Všichni nemocní snědli koncem července v občerstvení ve Štěkni vepřový řízek s bramborovým salátem.

Jihočeští hygienici provozovnu kontrolovali 3. a 6. srpna a kvůli řadě nedostatků ji uzavřeli.

„V lednicích chyběly teploměry, chyběla síť proti vnikání hmyzu, k přípravě jídel bylo používáno i poškozené, otlučené nádobí, při kontrole byly nalezeny i uzeniny s prošlou dobou spotřeby a potraviny nevhodně skladované,“ píše se na webu Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Epidemioložka českobudějovické krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková řekla serveru iDnes.cz, že nemocní jsou z celé České republiky. K hygienikům se proto dostávají zprávy o diagnóze se zpožděním.

„Jídlo si totiž dávali hlavně turisté. Naštěstí mezi nimi nejsou děti," dodala Luňáčková.

Hygienici čekají na výsledky

Přesnou příčinu nákazy zatím hygienici neurčili. Stále ještě čekají na výsledky rozborů vzorků, které v jídelně odebrali. Salmonela mohla být v bramborovém salátu nebo třeba ve vajíčkách na obalování řízků.

„Vzorky, které byly odebrané jak od lidí, tak ze surovin, byly zaslány do výzkumného ústavu veterinárního do Brna a zatím čekáme na výsledky,“ řekla dnes Českému rozhlasu Luňáčková.

Občerstvení ve Štěkni na Strakonicku denně připravovalo zhruba 50 porcí hotových jídel a k tomu dva druhy polévky. Každý čtvrtek si lidé mohli dát smažený vepřový řízek s bramborovým salátem.

Salmonelóza | Foto: Český rozhlas

ČTK, David Černý, Lucie Suchánková Hochmanová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme