Samosběr jahod na farmách je v módě

Sezóna jahod právě vrcholí. Pro mnoho lidí jsou jahody vůbec nejoblíbenější ovoce. Navíc jsou tyto plody velmi zdravé, protože představují bohatý zdroj nejen vitaminu C. Způsobů, jak si jahody obstarat, existuje několik: někdo má na svojí zahrádce záhon jahod, jiný si je jednoduše koupí v obchodě a někdo si vyrazí jahody sám nasbírat na farmu. Právě samosběr jahod je v posledních letech v módě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České jahody

České jahody | Foto: jahody.unas.cz

Zájem lidí o něj je velký i ve Vraňanech na Mělnicku. Jahody tady buď sbíráte do vlastní nádoby, nebo si košík na místě koupíte. Přicházejí sem lidé z blízkého okolí, ale i z Prahy, a musejí vystát dlouhou frontu, než na ně přijde řada.

„Zákazníků jezdí po celý týden docela dost, stovky a možná i tisíce,“ uvedl majitel jahodárny Milan Hanč.

Jahody ze zdejší patnáctihektarové plantáže jsou podle něj opravdu zdravé. Pěstují se totiž téměř „bez chemie“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž ze samosběru jahod ve Vraňanech na Mělnicku.mp3

Kilo jahod, které si ve Vesňanech sami nasbíráte, přijde na 35 korun.

„Nasbíráme patnáct dvacet kilo a jdeme domů,“ řekl Českému rozhlasu jeden ze sběračů.

Většina z nich plánuje jahodové knedlíky, marmelády či uložení ovoce do mrazáku. Někteří zákazníci ovšem sbírají víc jahod do pusy než do košíku. To jsou ale prý povolené ztráty.

Sbírat jen se stopkou

Milan Hanč radí sbírat jahody i se stopkou. „Jahoda se stopkou je schopna přežít i několik hodin, kdežto když ji utrhnete bez stopky, po hodině začne téct,“ dodal Milan Hanč.

Skladování jahod nedoporučuje, protože se nevyplatí kvůli tomu, že jahody podléhají rychlé zkáze. Zároveň radí ovoce okamžitě zpracovat.

Po nasbírání dvaceti kilogramů jahod někoho bolí záda, jiného kolena. Někteří sběrači proto tvrdí, že jsou tady naposled a trochu jahod si raději koupí v obchodě.

„Jahody v supermarketech jsou často z dovozu a nemají chuť ani vůni,“ varoval ovšem majitel jahodárny.

Letošní jahodová sezóna začala ve Vraňanech 10. června a nyní už pomalu končí. Byla lehce nadprůměrná.

Zbyněk Zykmund, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme