Sezóna pálení ovoce v Olomouckém kraji je v plném proudu

V pálenicích už plní první lahve destiláty z raného ovoce, nejčastěji třešní, jahod nebo rybízu. Horké dny v posledních dnech ovlivňují zrání nejen ovoce, ale také kvasu. Ten obvykle potřebuje čtyři až šest týdnů, pokud ho majitel skladuje venku, může kvas dozrát už za dva týdny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Destilační zařízení pálenice | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Na samotné pálení to podle Pavla Hnilici z velkotýnecké pálenice vliv nemá.

„Při pálení teplota v podstatě nemá vliv na kvalitu destilátu. Co se týče raného ovoce, tak tam nebyl problém, ovoce má dostatek cukru. A čím vyšší cukernatost, tím lepší kvalita a výtěžnost,“ vysvětluje Hnilica.

S raným ovocem jsou v palírně spokojení, trochu obav mají z toho, co teprve dozrává.

„U toho dalšího, co budou jablka, švestky, tam může být trošičku problém. Protože je velké sucho a to ovoce začíná ze stromů opadávat. Takže doufáme, že ho tam zůstane dostatek,“ přeje si Hnilica.

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme