Sklizeň brambor na Vysočině je v polovině, oproti loňsku budou levnější

Zhruba polovina letošní úrody brambor na Vysočině je stále ještě na polích. Deštivé počasí oproti minulým rokům sklizeň zpozdilo. Brambory jsou navíc zablácené a vlhko jim nepřidalo ani na kvalitě. Na Vysočině bojují zemědělci i s plánovanou cenou brambor. Letos ji snížili pěstitelé v Polabí a na Jižní Moravě, kteří měli bohatou úrodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bramborové řádky připomínají roztažené písmeno M

Bramborové řádky připomínají roztažené písmeno M | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Zemědělci na Vysočině si letošní rekordní výnosy brambor pochvalují, plodinu ale nemá asi polovina z nich stále pod střechou. Na vině je proměnlivé deštivé počasí. To se také podepsalo na kvalitě brambor.

„Odrůdy, které mají porézní slupku, tam se drží zemina, jsou špinavé. Kdo nemá tržní balení, kartáčování, má ty hlízy od bláta. Nezažili jsme při sklizni, že by půda byla suchá a že jsou hlízy pěkné, suché,“ popisuje letošní úrodu brambor předseda Výrobně obchodního družstva Kámen Josef Houček.

Problémem pro pěstitele z Vysočiny bude i plánovaná cena brambor. Tu výrazně srazili zemědělci ze sousedních krajů, z Polabí a jižní Moravy, svou dobrou úrodou raných brambor.

„Vloni byly brambory určitě dražší, protože jich bylo málo. Touto dobou se prodávaly tak za 12 korun za kilo, teď je máme za osm. Jsou levnější, určitě,“ potvrzuje jihlavský prodejce Zdeněk Kittler.

Rekordní výsledky ve sklizni brambor hlásí celá Evropa. „Pěstitelé momentálně prodávají podle odrůdy a typu prodeje, pokud tedy dodávají do balíren, za základní cenu okolo 2,50 koruny za kilo. U malých pytlovaných balení je cena o něco vyšší,“ dodává tajemník Ústředního bramborářského svazu Josef Králíček.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme