Sklizeň brambor začala, na Vysočině můžete navštívit speciální bramborové slavnosti
Na Vysočině se v těchto dnech rozbíhá sklizeň brambor. Po celý víkend tak mohou příznivci této suroviny navštívit v Bystřici nad Pernštejnem speciální festival s názvem Slavnosti brambor. Akce probíhá na farmě Eden.
Na programu slavností je kuchařská show, výroba tiskátek nebo ochutnávka všemožných bramborových variací.
V nabídce nalezneme například bramborové řezy s marmeládou, bramborovou bublaninu nebo velmi oblíbený bramborový tatrák. Recept na tuhle pochutinu prozradil kuchař Martin Kafka.
„Dělá se to stejně jako klasický tatrák, akorát kromě masa se dají brambory. Brambory uvařené ve slupce oloupat a nastrouhat najemno, sůl, pepř, česnek, cibule, hořčice, kečup, worchester, sojová omáčka a to by mělo být všechno,“ popisuje kuchař.
“Symbol Vysočiny“ si i přes nepřízeň počasí přišly vychutnat už desítky lidí. Mnohým se při konzumaci známých jídel vybaví vzpomínky na dětství.
„Úplně jsem si připomněla, jak to kdysi v té kuchyni vonělo. Babička celá zpocená a my jsme jí jídlo brali ještě nehotové,“ popisuje jedna z návštěvnic slavností paní Milada.
„Prostě brambory máme rádi, tak jsme přišli, protože je to taková vzácnost a symbol Vysočiny,“ dodává paní Milada.
Pěstitelé z Vysočiny produkují ročně třetinu českých brambor. Odborníci ale varují, že letošní úroda bude nižší, a to hlavně kvůli počasí.