Sklizeň hroznů na Moravě běží naplno, vinaři se těší na úrodu

Sklizeň hroznů na moravských vinicích se blíží k polovině. Keře vinné révy jsou obsypané a pod tíhou bobulí se doslova prohýbají. Vinařům přeje počasí, a tak očekávají výbornou úrodu co do množství i kvality. Už teď vědí, že úroda bude nadprůměrná. Na rozdíl od loňského roku se vinicím vyhnuly houbové choroby a zrání přálo i počasí, které je teď přímo ideální.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hrozny | Foto: Ľubomír Smatana

"Přibližně 40 procent hroznů máme pod střechou, už prokváší nebo jsou z nich mladá vína, a dalších 60 procent máme ještě ve vinicích, a za takového pěkného počasí je to skutečně radost sbírat," řekl Radiožurnálu David Šťastný z Vinných sklepů Valtice a dodal:

"Jsou sklizené ranné odrůdy, jako jsou Muškáty moravské, Müller Thurgau, Modrý portugal. V současné době se začínají sbírat, nechci říct stěžejní odrůdy, ale známější odrůdy, jako je Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Aurelius, a skutečně sluníčko dopřává tomu, že cukernatost hroznů bude letos opravdu vynikající."

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Víkendového Odpoledního Radiožurnálu byl David Štastný z Vinných sklepů Valtice

Právě obsah cukrů v hroznech nejvíce rozhoduje o kvalitě úrody. V současné době už se dostala na úroveň přes 20 stupňů a díky teplému slunečnému počasí se stále zvyšuje.

"Cukernatost už v této fázi dosahuje to, že hrozny jsou sbírány v přívlastkové kategorii, to znamená kabinet, který začíná na 19 stupních a potom dále pozdní sběr, výběr z hroznů i výběr z bobulí," potvrdil Šťastný.

Právě moravská přívlastková vína si nejlépe vedou na prestižních zahraničních přehlídkách. Potvrzuje je to i nedávná soutěž Mundus vini v německém Neustadtu. "11 medailí, které získali moravští vinaři, je obrovský úspěch na tak významné výstavě, jako je Mundus vini, kde bylo více než 6 tisíc různých vín ze 42 zemí," sdělil Šťastný Radiožurnálu.

Z letošní úrody už vinaři nabízejí burčák, vinný mošt s obsahem alkoholu mezi 3 až 5 procenty. První mladé víno přijde na trh tradičně 11. listopadu na sv. Martina.

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme