Trpěliví vinaři mohou začít se sběrem ledového vína

Díky současnému mrazivému počasí mohou vinaři na jihu Moravy začít se sběrem ledového vína. Pro sklizeň této vinařské speciality totiž stanovuje zákon jako minimální teplotu sedm stupňů pod bodem mrazu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hroznové víno

Hroznové víno | Foto: Corel GALLERY

„Někteří to už letos vzdali, ale je řada těch, kteří čekali a dnes v noci možná začali sklízet,“ uvedl na Rádiu Česko předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo.

Podle odborníků je pro sběr ledového vína ideální, pokud je alespoň deset stupňů pod nulou, a to po dva dny po sobě, aby hrozny dostatečně promrzly. Mráz totiž zaručuje, že v hroznech zmrznou krystalky vody, které při lisování zůstanou v lisu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sběru ledového vína jsme na Rádiu Česko mluvili s předsedou Svazu vinařů ČR Jiřím Sedlem.

Termín pro sběr ledového vína je tak vždycky nejistý. „Vinaři musí být připraveni a v době, kdy klesne teplota, musí vyrazit v noci hrozny sbírat. Bohužel na konci minulého roku mrazy nepřišly dostatečně a celý leden na většině míst také nebyly. Důležité ale je, že příliš nepršelo, hrozny by tak měly být zdravé,“ přiblížil předseda vinařského svazu.

Vzhledem k tomu, že je výlisnost u ledového vína podstatně nižší než u klasických hroznů při podzimním vinobraní, je i jeho cena vyšší. Pohybuje se od 300 korun za dvě deci.

Sedlo připomněl, že o české ledové víno je značný zájem, vyváží se do zahraničí a také získává řadu ocenění.

Karolína Koubová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme