Typickým novoročním jídlem je čočka. Vařil se také ovar a vepřová hlava

Konec roku se před mnoha staletími vůbec neslavil. Křesťanský rok má totiž touto dobou už své oslavy za sebou, protože jeho nový rok začíná první adventní nedělí. Novodobý Silvestr se proto od toho historického v mnohém liší.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovar | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Jindřich Běťák

„Ten náš občanský Nový rok se v církvi nijak zvlášť neslavil. Naopak byl spojený historicky s oslavami saturnálií a s oslavami Nového roku ve starověkém pohanském Římě, tak se doporučovalo, aby věřící seděli doma a rozjímali, a ne aby běhali po divadlech a zúčastňovali se maškarních průvodů," říká autorka knih o vánočních tradicích Valburga Vavřinová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o novoročních zvycích připravila redaktorka Anna Königsmarková

Na Silvestra se na rozdíl od Štědrého dne nedržel půst. Později se na noční hodování připravovalo především maso.

„Silvestrovská noc, kdy se začalo konzumovat, tak tam byla čočka, která symbolizuje hojnost, nebo hrách. Potom se vařilo maso, především ovar a vepřová hlava. To je opravdu typické silvestrovské jídlo, z něhož nejdůležitější byla ouška a rypáček," vysvětluje Nina Provaan z pražského Muzea gastronomie.

V množství vařené čočky se meze nekladou. Čím více jí sníte, tím bohatší v novém roce budete. Naopak byste se měli vyhnout drůbeži. „Co se týká Nového roku, nemělo být nic, co mělo nohy, co by uteklo. Takže drůbež ne a ani zajíc nebo králík, protože to by nám uteklo štěstí," dodává Nina Provaan.

Na Nový rok by se také nemělo prát a věšet prádlo, věští to smrt někoho blízkého.

Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme