U brněnské přehrady se koná ‘Chillibraní‘, mistrovství republiky v pojídání pálivých pokrmů

Slzy v očích a dlouhotrvající štiplavou chuť, to si obvykle lidé spojí s pojídáním chilli papriček. Přibývá ale stále víc těch, kteří si je umí správně vychutnat. Dnes se u brněnské přehrady scházejí na Chillibraní nejen zapálení pěstitelé, ale taky odvážlivci, kteří při v mistrovství republiky v pojídání pálivých pokrmů vyzkoušejí, co vydrží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chilli papričky

Chilli papričky | Foto: stock exchange, Mohammed Siraj

Před lety si Richard Belžík koupil v Maďarsku jen věnec sušených paprik. Dnes už pěstuje na chatě i v bytě asi 80 druhů chilli papriček. Ty už doma přidávají snad do všech jídel.

„Kromě buchet to snad dáváme do všeho, nakazil jsem tím i manželku. A loni jsem vyzkoušel, protože jsem i domovařič a vařím pivo, uvařit takovou lehkou chillipšenici, která byla právě k ochutnání tady minulý rok na c Chillibraní,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Chillibraní u brněnské přehrady natáčela redaktorka Zuzana Plíšková.

Zálibě v konzumaci papriček už prý pomalu propadají i jeho děti. „Dětem pěstuju jednu odrůdu, jmenuje se ‘medúza‘ a je to vyloženě taková dekorativní paprika, ze které rostou krásné dlouhé šlahouny, které se zbarvují ze zelena do červena. Ty vlastně nepálí vůbec a děti chodí, stříhají a zobou,“ přiznává.

Zájem o pěstování pikantní zeleniny má stále více lidí a v Brně se každoročně schází pěstitelé z celé republiky. Třicítka nejodvážnějších dnes v konzumaci pálivých pokrmů měří své síly. Čeká je 11 kol.

„Stupnice má vzrůstající tendenci a soutěžícím na Finger food lžících budou předkládány různé pokrmy. Buď to budou chilli papričky, nebo nějaké omáčky, kde nosičem bude třeba grilovaná krkovička, rajčátko. Je to systém ‘Last Man Standing‘ a uvidíme, kdo vydrží nejvíc,“ uvádí organizátor Chillibraní Petr Klemeš.

Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme