V chrudimských restauracích budou lidé vybírat nejlepší řízek

V Chrudimi začal rok věnovaný gastronomii. A jedním z prvních lákadel je soutěž věnovaná právě jídlu. Lidé tak mohou ochutnávat dobroty v místních restauracích a vystavit jim vlastní vysvědčení. Během ledna se soutěžící podívají na zoubek skutečné české klasice - řízku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vepřový řízek - smažení

Vepřový řízek - smažení | Foto: Czech Specials

Soutěž o nejlepší řízek připravilo městské kulturní středisko Chrudimská beseda. Podle jejího ředitele Jiřího Kadeřávka padla volba právě na tuhle pochutinu z toho důvodu, že se jedná o klasické české jídlo.

„A letos budou opravdu všechna ta jídla po celý rok typu svíčkových, rajských. Takže začít řízkem v lednu mně nepřijde blbé, protože řízek se nechá udělat na mnoho způsobů. Tak proč to tedy nezkusit,“ vysvětluje Kadeřávek s tím, že akce má také zviditelnit chrudimské restaurace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo a jak bude nejlepší řízek vybírat, zjišťoval redaktor Josef Kopecký

„My v této souvislosti vydáváme i takový bedekr chrudimských restaurací , hospod, kaváren a pizzerií. Každý návštěvník Chrudimi i chrudimští občané budou mít možnost si ten bedekr na informačním centru vzít. A je to o tom přitáhnout ty lidi k myšlence roku 2013, to znamená kultura a gastronomie. Od kultury ke gastronomii je určitě nepatrný krůček,“ říká ředitel Chrudimské besedy.

Každý měsíc budou tedy konzumenti a soutěžící v jedné osobě hodnotit jinou dobrotu. Ale zůstaňme ještě u řízkového ledna. Co žaludek, to jiný názor:

„Nejlepší řízek jsem jedla od maminky. Byl vařený s láskou. V restauraci řízky moc nejím, nejlepší jsou doma.“
„Úplně nejlepší řízek, který jsem jedl, to byl možná nějaký domácí, ale tady na Rösslově náměstí v restauraci Žralok jsem také jedl dobrý řízek. Tam je mají vždycky s bramborovým salátem, perfektní.“

Nutný je kupon z městského zpravodaje

K účasti v soutěži stačí málo. Vystřihnout si soutěžní kupon z městského zpravodaje a zajít si na oběd. A vyplněné vysvědčení pro kuchaře donést na chrudimské informační centrum. A ještě jedna věc je důležitá - dobré zažívání.

„Když během ledna navštívíte každý týden jednu restauraci a dáte si řízek, tak pak už určitě až do Velikonoc si nedáte žádný,“ tvrdí Jiří Kadeřávek. Kdo ale nápor křupavých řízků vydrží, má podle něj šanci na výhru.

„Vítěz dostane poukaz do té vítězné restaurace, kde může s celou rodinou za pětistovku konzumovat. Je to určitě slušná večeře pro rodinu.“

Komu by řízkové klání nevyhovovalo, může počkat na další měsíc. Jaký chod se bude hodnotit, ale organizátoři předem prozradit nechtějí, aby se restaurace udržely ve zdravé soutěžní nejistotě.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme