V Jizerských horách zarybňují rybáři tamní přehrady pstruhy a siveny

Až půlmetrové kilové pstruhy chytili rybáři na prut v nové pstruhové sezoně v Jizerských horách. A chválí si, jak pěkné lososovité ryby tam letos jsou. Největší zásluhu na tom mají členové Českého rybářského svazu v Liberci.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pstruh v potoce | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Stefan Weigel

Právě v těchto dnech lovili odchované pstruhy a siveny z chovných nádrží a převáželi je do přehrad, aby tam měli jejich kolegové co chytat.

"Rybáři tlučou do vody klacky, aby nahnali ryby nad podložní síť," popisuje proces Jan Krupička z Českého rybářského svazu v Liberci. Síť se natáhne až patnáctkrát.

„Ještě potřebujeme nalovit 200 ryb, které odvezeme na Rudolfovskou elektrárnu, kde je pstruhová nádrž. Ryby odvážíme i na Harcovskou retenční nádrž a na přehradu na Fojtce,“ upřesňuje jeden z rybářů další putování pstruhů a sivenů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh zarybňování na Liberecku sledovala Ivana Bernáthová

Pstruzi jsou ale v nádrži na Rudolfově v lehkém šoku. Dobře jim nedělá ani změna prostředí, ani transport. „Navíc v Rudolfovské přehradě je kyselá voda, proto se zde dominantně drží siven, který takovou vodu snáší z lososovitých ryb nejlépe“ doplňuje Krupička.

Zde je kromě rybářů pak budou čekat nástrahy v podobě volavek a v zimě kormoránů. V těchto dnech ke zdejším vodám přilétávají i morčáci, což je rybožravá kachna podobná kormoránovi.

„Paseku nadělají i vydry. U nich je pak základní problém, že jako lasivcovitá šelma loví i pro zábavu. Vyloví si rybu, kterou sežere a pak neví co s volným časem, tak si ještě uloví další ryby, ze kterých vykouše nejlepší chuťová místa a zbytek nechá,“ vysvětluje rybář s povzdechem, že náhrady na takové škody pak od státu rybáři nedostanou.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme