V klatovské nemocnici zůstane na Štědrý den jen minimum pacientů

Nemocnice se na Štědrý den vylidňují, i tak v nich ale někteří pacienti zůstat musejí. V Klatovech pro ně připraví speciální vánoční menu, své služby nabídne hospitalizovaným také duchovní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Klatovy

Nemocnice Klatovy | Foto: Jiří Kokoška

„Snažíme se pacienty, pokud to jenom trochu jde, pustit domů před Vánoci. Některé pouštíme i přímo na Štědrý den alespoň na propustku. Na základě odhadů z minulých let zůstává na klasických odděleních, jako je interní, chirurgické, ortopedické, na Štědrý den zhruba kolem deseti pacientů,“ říká náměstkyně ředitele klatovské nemocnice Vladislava Veselá.

Pokud chtějí pacienta navštívit příbuzní a oslavit s ním Vánoce, měli by se podle náměstkyně domluvit s primářem nebo sloužícím ošetřujícím lékařem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách Štědrého dne v klatovské nemocnici informuje redaktorka Jitka Englová

„Často se stává, že během Štědrého dne je na oddělení hodně živo, zejména pokud jsou některé děti hospitalizované na dětském oddělení, tak celá rodina včetně sourozenců chodí na návštěvy a pobývají tady. Dívají se i na pohádky v televizi a rozdávají si dárky,“ vysvětluje.

Pokud se budou pacienti na Štědrý den cítit osaměle, mohou si promluvit s nemocničním duchovním Martinem Marcinkem. V šestém patře budovy se nachází i meditační místnost.

„V nemocnici je to taková výjimečná situace. Člověk leží na lůžku, je odkázaný na pomoc druhých. Proto je dobré, aby člověk na Štědrý den nebyl sám. A já se nabízím – nabízím svůj čas, sebe – proto, aby nebyli sami. Aby mohli sdílet to, co prožívají,“ upozorňuje.

Dodává, že starší lidé většinou vzpomínají na to, jak slavili minulé Vánoce, jaké měli zvyky a co je těšilo. Pacienti mu také často vyprávějí nejrůznější příběhy.

Na Štědrý den se pilně připravují i v nemocniční kuchyni. Celkem nachystají 120 až 150 porcí, a to i pro personál.

„K obědu budou mít místo kuby houbové rizoto, bezmasé jídlo. K večeři jim uděláme klasiku, smaženého pangase, bramborový salát. Samozřejmě na diety budou muset mít dietní salát a přírodního pangase. Děláme pangase z toho důvodu, že nejsou kosti,“ přibližuje šéfkuchař Jaroslav Haváček.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme