V Lednici na Břeclavsku soutěží výrobci ledových a slámových vín

V Lednici na Břeclavsku se koná mezinárodní soutěž ledových a slámových vín. Návštěvníci mohou v zámeckém komplexu obdivovat nejdražší a zároveň nejsladší vína na celém světě. Světovou produkci těchto vín na lednickém zámku kromě mezinárodních odborníků hodnotí i široká veřejnost.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno před řízením auta si můžete dopřát ve Francii nebo v Chorvatsku | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jediná soutěž svého druhu na světě funguje pod patronací mezinárodní organizace pro révu a víno v Paříži.

Dvacet jedna degustátorů hodnotilo včera a dnes celkem 83 přihlášených vzorků sladkých vín z devíti zemí světa. Ty musely splňovat jediné kritérium, a to minimální množství zbytkového cukru 45 gramů.

Vinaři z České republiky přihlásili celkem 48 vín. Početné zastoupení měla i Kanada – světová velmoc v produkci ledových vín dodala 13 vzorků. Hodnotila se však i vína ze Švýcarska, Rakouska, Německa nebo třeba Moldávie.

Nejčastěji hodnocenými odrůdami byly Tramín a Cabernet sauvignon. Nejvíce vzorků bylo ročníku 2012, nejstarší víno pak bylo vyrobeno roku 1999.

Slámové víno je aromatické a sladké, vyrábí se z dobře vyzrálých hroznů, které se nejméně tři měsíce po sklizni dosoušejí na slámě či rákosu nebo v dobře větraném prostoru. Tím se z bobulí odpaří část vody a v bobulce zůstane hodně cukru.

Ledové víno je velmi vzácné, vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě maximálně mínus 7 stupňů Celsia. Cena těchto vín je poměrně vysoká, za čtvrt litru zájemce zaplatí kolem 300 korun, často však spíše ještě víc.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme