V Litoměřicích v zimě používali místo soli hlavně štěrk. Teď s ním jsou problémy

O co méně v Litoměřicích během letošní zimy solili, o to více používali při údržbě chodníků a silnic štěrk. Teď jsou ho ale plné ulice a město řeší, co s ním, i to, jestli by šel znovu využívat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úklid sněhu

Úklid sněhu | Foto: Ladislav Bába

Štěrk je skoro všude, na podrážkách bot se dostává do obchodů i do bytů. Město ho začalo víc používat, protože do konce minulého roku v něm bylo zakázáno používat sůl, poté se směla jen míchat s drtí. Technické služby chtěly použitý štěrk sbírat a recyklovat, aby ho mohly zpětně použít. To se ale nedařilo.

„Zkušenost máme trochu, ale ještě tak nejsme dokonalí, abychom dokázat to špinavé od té drtě oddělit,“ říká za litoměřické Technické služby Andrej Dlugoš a vyjmenovává, co v použitém štěrku nejvíc vadí:

Přehrát

00:00 / 00:00

O úklid litoměřických ulic od nánosů štěrku se zajímal reportér Miroslav Zimmer

„Nedopalky, kapesníčky, krabičky od cigaret, všechno možné. A nejvíc samozřejmě to bahníčko, takové to jemné, které bychom chtěli odstranit od té drtě. Zatím to děláme ručně, přesíváme to, od pondělka sháním nějaký systém, vyzkoušeli jsme už něco a dá se říci, že je to lepší."

V litoměřických ulicích je po této zimě 390 tun jemného i hrubšího štěrku a prosolené jsou 150 tunami soli.

Jak už dříve shodně uvedli vedoucí technických služeb, správy a údržby silnic i litoměřického odboru životního prostředí, solení omezili, protože město je v zóně chráněné krajinné oblasti. Její používání také poškozuje zeleň a vadí tlapkám zvířat

„Já to asi až tak neposoudím, protože my bydlíme na okraji města a většinou s ní chodím na opačnou stranu ale občas do města jdeme, tak ty tlapičky nejsou tak narušené," říká majitelka psa Irena Guderová a dodává:

„Ale zrovna teď je sníh, občas do toho města jdeme a určitě ty tlapičky nejsou tak narušené a nejsou od té soli tak podrážděné, je to určitě lepší.“

Miroslav Zimmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme