V Olomouci startují farmářské trhy, místních prodejců ale moc není

Stále populárnějších farmářských trhů se ode dneška dočkají i v Olomouci. Čerstvá zelenina a ovoce, domácí zabíjačka či perníčky tak provoní tamní Dolní náměstí. Přestože trhy mají přídomek "hanácké", zemědělců z Hané tam najdete jen hrstku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské trhy

Farmářské trhy | Foto: Ivana Veselková | Zdroj: Český rozhlas

Haná jako synonymum moravského zemědělství utrpěla velký šrám. Ač měla tato oblast velkou agrární tradici, objevili tu organizátoři farmářských trhů jen pár prvovýrobců a zemědělských družstev, které se zabývají smíšenou činností.

A tak měla hlavní pořadatelka Markéta Záleská při shánění prodejců úspěch spíše v okrajových a sousedních částech Olomouckého kraje. I přes původní zklamání věří, že se právě farmářské trhy stanou impulzem pro místní výrobce a začínající zemědělce.

Přehrát

00:00 / 00:00

hana.mp3

„Pokud se trhy v Olomouci uchytí, měli by stálejší odbyt a mohli by se zase k zemědělské produkci vracet,“ doufá Záleská.

Kromě tradiční čerstvé zeleniny a ovoce tu každý pátek návštěvníci najdou potraviny vyráběné podle starých receptur, domácí i bio zboží včetně čerstvých specialit z Hané.

Například mohou ochutnat koláče zvané pecáky, zkrátka nepřijdou ani milovníci tvarůžků. Ochutnat tu totiž můžou i vdolečky a trubičky plněné pěnou z tohoto voňavého sýra.

Blanka Mazalová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme