V plzeňské jídelně, kde byla salmonela, se opět vaří. Hygienici provoz povolili

Plzeňská jídelna a vývařovna ZRTAS ode dneška opět vaří a rozváží jídla. Přes týden a půl byla uzavřena kvůli výskytu salmonely. Tou se nakazilo 145 lidí. Podle hygieniků šlo o největší epidemii v Plzeňském kraji za posledních 20 let.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu | Foto: licence Public Domain (eng)

Plzeňská jídlena úspěšně prošla pondělní závěrečnou kontrolou hygieniků.

„Má od nás souhlas, že může otevřít," řekl ČTK ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk.

Společnost ZRTAS počítá s tím, že si bude muset opět získat důvěru zákazníků. Podle prvních odhadů se objednávky sníží zhruba o dvě třetiny.

Firma rozesílá odběratelům omluvné a vysvětlující dopisy. Pokutě, která se může vyšplhat až na milion korun, se ale pravděpodobně nevyhne.

Právní zástupci společnosti řeší navíc požadavky poškozených zákazníků. Ti chtějí především náhradu za poškození zdraví a ušlý zisk.

Salmonela se na Plzeňsku objevila na konci července, kdy do nemocnic přijeli lidé s průjmem. Další navštěvovali ambulance s horečkami, zvracením a křečemi. Průjem pak u některých pacientů způsobil těžkou dehydrataci.

Všichni pacienti snědli špagety carbonara z plzeňské vývařovny. Rozbory provedené plzeňskou hygienickou stanicí později potvrdily přítomnost bakterií salmonely ve špagetách a na skořápce vajíčka.

Salmonelóza | Foto: Český rozhlas

Jan Markup, Anna Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme