V plzeňské jídelně, kde byla salmonela, se opět vaří. Hygienici provoz povolili

Plzeňská jídelna a vývařovna ZRTAS ode dneška opět vaří a rozváží jídla. Přes týden a půl byla uzavřena kvůli výskytu salmonely. Tou se nakazilo 145 lidí. Podle hygieniků šlo o největší epidemii v Plzeňském kraji za posledních 20 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu | Foto: licence Public Domain (eng)

Plzeňská jídlena úspěšně prošla pondělní závěrečnou kontrolou hygieniků.

„Má od nás souhlas, že může otevřít," řekl ČTK ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk.

Společnost ZRTAS počítá s tím, že si bude muset opět získat důvěru zákazníků. Podle prvních odhadů se objednávky sníží zhruba o dvě třetiny.

Firma rozesílá odběratelům omluvné a vysvětlující dopisy. Pokutě, která se může vyšplhat až na milion korun, se ale pravděpodobně nevyhne.

Právní zástupci společnosti řeší navíc požadavky poškozených zákazníků. Ti chtějí především náhradu za poškození zdraví a ušlý zisk.

Salmonela se na Plzeňsku objevila na konci července, kdy do nemocnic přijeli lidé s průjmem. Další navštěvovali ambulance s horečkami, zvracením a křečemi. Průjem pak u některých pacientů způsobil těžkou dehydrataci.

Všichni pacienti snědli špagety carbonara z plzeňské vývařovny. Rozbory provedené plzeňskou hygienickou stanicí později potvrdily přítomnost bakterií salmonely ve špagetách a na skořápce vajíčka.

Salmonelóza | Foto: Český rozhlas

Jan Markup, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme