V Plzeňském kraji startuje sezona farmářských trhů

Pekaři, výrobci sýrů, chovatelé prasat nebo zelináři opět míří do ulic. Po dlouhé zimě startuje totiž i v Plzeňském kraji sezona farmářských trhů. Zatímco dříve byl přímý prodej čerstvých potravin zákazníkům skoro výjimečný, dnes se podobné akce stávají zcela běžnou součástí života měst a městeček. Plzeňské farmářské trhy zahájí o víkendu už čtvrtou sezonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské thrhy, italské dny na naměstí Jiřího z Poděbrad

Farmářské thrhy, italské dny na naměstí Jiřího z Poděbrad | Foto: Filip Jandourek

Také letos můžete farmáře potkávat v Plzni na nádvoří hotelu Gondola a v přilehlé Pallově ulici kolem Mlýnské strouhy. První trhy budou v sobotu 30. března od 8 do 12 hodin. Jak říká Tomáš Popp z pořádajícího sdružení ENVIC, i letos bude kolem 40 prodejců.

„Sortiment bude velice podobný, to znamená uzeniny, pečivo, maso jehněčí i hovězí, ryby nejenom čerstvé, ale i uzené. Na těch prvních plzeňských farmářských trzích se bude přímo udit. Budou tam občas i vajíčka, budou samozřejmě sazenice, kytky. Sortiment bude opravdu pestrý,“ slibuje Popp.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Plzeňské farmářské trhy se zaměřil redaktor Lukáš Milota

Na některé produkty si ale zákazníci podle něj budou muset ještě počkat.

„Zelenina bude asi později, protože jsem mluvil s pěstiteli, kteří k nám na trhy jezdí, a ti říkali, že bohužel teď se nedá vysadit vůbec nic. Minulý rok, když se podívali do svých záznamů, tak už dávno byly brambory v řádcích, byla vysázená zelenina. Letošní sezona asi bude mít pozvolnější nájezd, takže se dá očekávat, že květák bude třeba až za měsíc.“

I letos organizátoři důsledně vybírali, kdo může na trzích prodávat.

„My chceme, aby na plzeňských farmářských trzích prodávali skutečně jenom prvovýrobci, to znamená, že se zákazník potká se sedlákem, který pro něj vypěstoval zeleninu, vychoval to zvíře, ze kterého je maso, a podobně.“

farmářské trhy | Foto: Eva Odstrčilová

„V některých případech prodávají zástupci těch konkrétních farem nebo spolupracovníci, a pokud takový člověk je, a není přímo z té farmy, tak o tom máme informaci. Na většině těch farem a ve zpracovnách jsme se byli podívat, takže je známe už osobně,“ ujišťuje Tomáš Popp ze sdružení ENVIC.

Protože stát podle něj zatím nestanovil pro farmářské trhy žádná pravidla, vzali organizátoři iniciativu do svých rukou.

„Společně s dvěma dalšími občanskými sdruženími - Archetyp a Trhni se - jsme založili Asociaci farmářských tržišť České republiky a chtěli jsme definovat nějaká pravidla. Takže ta pravidla třeba stanovují, že farmářský trh je takový, kde je aspoň deset prodejních stánků. Opět sezonní zboží tuzemské provenience, prodej skutečnými sedláky, zpracovateli.“

Farmářské trhy | Foto: Ladislav Bába

„Do asociace nebereme provozovatele, kteří chtějí pořádat farmářské trhy u nákupních center. To podle našeho názoru není dobrá cesta, protože ten sedlák, zpracovatel hledá třetí cestu k zákazníkovi a postavit ho před hypermarket, kde má být jenom lákadlem, to z našeho pohledu není farmářský trh,“ vysvětluje Popp.

Tradici mají farmářské trhy například také v Sušici, kde jich letos chystají šest. První budou 18. května, poslední 5. října. Pravidelně se farmářský trh koná také v Tachově a to jednou měsíčně kromě letních prázdnin, vždy od jara až do Vánoc. První tady byl minulý víkend, další pak tachovští chystají na 20. dubna.

V Plzni se farmáři letos představí celkem dvacetkrát, a to jednou za čtrnáct dní v sobotu. Ty poslední trhy v prostoru pod náměstím budou 21. prosince.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme