V Poděbradech se utkali mladí barmani a baristé
Do Poděbrad se sjeli barmani z celé republiky, aby se tam zúčastnili každoročního soutěžního klání v míchání koktejlů. Soutěž se nesla v atmosféře oslav 45. narozenin místní hotelové školy a letos poprvé na ní soutěžili i baristé.
Tentokrát se o přízeň hodnotících komisařů ucházelo rekordních více než čtyřicet studentů ze 17 škol z pěti evropských zemí. Novinkou se stala soutěž baristů. Studenti hotelových škol mají totiž v poslední době velký zájem naučit se připravovat kvalitní kávu.
Barmanské klání na první pohled může připomínat jednu velkou party. Soutěžící míchají koktejly před zraky několika desítek přihlížejících.
Mezi nimi bývají obvykle i spolužáci mladých barmanů, proto nechybí povzbuzování a úspěch bývá odměněn bohatým potleskem.
Komisaři se na barmanské soutěži ani letos nenudili. Rozhodčí, kteří hodnotili jakost koktejlů, měli plné ruce práce.
„Jakost se skládá z několika hodnotících výsledků. První je vzhledová kvalita drinku, hodnotíme vůni, to poslední kritérium je chuť,“ uvedl předseda komise Radek Poláček.
„Soutěží se ve dvou kategoriích, je to after dinner drink, který se skládá ze sladkých složek, a long drink,“ vysvětlil odborný garant soutěže Martin Smolný. Oba typy koktejlů jsou pro soutěžící povinnou disciplínou.
Soutěži předcházejí důkladné přípravy. „Tady máme přípravnu, tady si můžeme udělat freshe, co budeme potřebovat. Pak si připravíme ozdoby a na baru si připravíme celkový bar,“ řekl Lukáš Formánek, který do Poděbrad přijel soutěžit z Karlových Varů.
Receptury jsou dané a soutěžící se je dozvídají dva týdny před kláním. Na nacvičení přípravy drinku mají pak podle Formánkových slov v rámci soutěže 12 minut.
„Za short drink mi strhli dva body za techniku, protože mi padal led. Za long drink mi strhli čtyři body, protože mi občas led vypadl,“ uvedla Kateřina Vondráčková z Labské hotelové školy v Pardubicích patřící mezi ostřílené soutěžící a dodala, že se svým výkonem je přece jen spokojená.