V zubrnickém skanzenu připomínají dávno zapomenuté vánoční tradice a zvyky
Ukázky tradic a vánočních zvyků pravidelně lákají dospělé i děti v čase adventu. Ve skanzenu lidové architektury v Zubrnicích na Ústecku mohou návštěvníci ochutnat svařené víno, cukroví, vánočku a další vánoční pochoutky. Na řemeslném trhu mohou nakoupit i vánoční dárky.
K méně známým zvykům patří svátek svaté Lucie. Ta obcházela stavení a kontrolovala hospodyně, jestli už mají dostatečně uklizeno a aby nedraly peří.
„Kontrolovala i děti, jestli se dostatečně postí a nejedí moc sladkostí,“ připomíná jednu ze zapomenutých tradic Jitka Ledvinková ze zubrnického skanzenu.
Lucie byla strašidelná - nosila podivné brýle, měla velký zobák, oblečená byla do bílého, v ruce měla brk nebo i dřevěný nůž.
24. prosinec je nejen poslední den adventu, ale také postní den. Na jídelníčku by proto nemělo být maso.
„Dřív tam proto nechyběly postní jídla – jahelník, který se vaří z jáhel, rýže a ovoce. Tradiční český pokrm byl z hrachu, ten byl v Čechách velmi oblíbený. Z něj se vyráběla výborná pučálka. Naklíčený hrách se upraží na omastku, pak se to jí buď s medem, nebo osolené a opepřené,“ prozrazuje Ledvinková.
Pekařka Anna Vovecká připravuje těsto na vánočku. Zná tip, který udělá z vánočky delikatesu: „Když máme doma zabíjačku, tak do toho dávám střední sádlo. Napůl máslo a napůl živočišný tuk, vánočka tak dlouho vydrží.“
V zubrnické škole jsou na jedné z lavic čtyři hrnky otočené dnem dolů.
„To se dělalo na svatého Ondřeje. Lidé si nechávali hrníčky na stole, každý si vybral nějaký hrníček. Celkem tam jsou čtyři symboly – hřebínek, prstýnek, chleba a hlína. Hřebínek znamenal nemoci nebo neštěstí, prstýnek vdavky a u malých dětí přátelství, chléb bohatství a hlína hodně práce,“ vysvětluje Zuzana Redzepejová.
Vánoční jarmark v Zubrnicích na Ústecku se koná dnes od 9 do 16 hodin.